Τρεις δεκαετίες κρατά η παράνομη αλιεία στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι λαθραλιείς κινούνται στο σκοτάδι της νύχτας και με γάντζους αρπάζουν τα δίχτυα των ελλήνων ψαράδων. Κατά καιρούς κλέβουν βάρκες ή μηχανές για να εξοπλίσουν τα καΐκια τους και να ανταγωνιστούν τους απέναντι στις ψαριές. Εδώ, ανάμεσα σε 17 ήδη ψαριών, κολυμπούν το περιζήτητο γριβάδι και το τσιρόνι που εξάγεται στη Γαλλία.

Το φαινόμενο έχει περιοριστεί αρκετά, αλλά δεν έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια. Οι αστυνομικοί περιπολούν δύο με τρεις φορές την ημέρα αναζητώντας λαθραλιείς. «Πέρσι μου έκλεψαν δίχτυα αξίας 2.000 ευρώ. Το πρόβλημα παραμένει αν και όχι τόσο έντονο στις μέρες μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο ψαράς Αντώνης Τουτουντζής. Περίπου 60 είναι οι έλληνες αλιείς στην περιοχή, μοιρασμένοι σε Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. «Αποφεύγουμε να ρίχνουμε δίχτυα κοντά στην πλευρά της Αλβανίας και προσεγγίζουμε περισσότερο την πλευρά της FYROM γιατί εκεί δεν ασχολούνται με το ψάρεμα και δεν έχουμε κρούσματα κλοπών», λέει στα «ΝΕΑ» ο ψαράς Αχιλλέας Παπαδόπουλος.

Μια από τις πιο πρόσφατες συλλήψεις για παράνομη αλιεία και παράνομη είσοδο στη χώρα μας έγινε στις 23 Οκτωβρίου, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών συνέλαβαν στη Μικρή Πρέσπα δύο Αλβανούς ηλικίας 36 και 31 ετών. Ενδεικτικά, αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν στις 12 Μαρτίου(τρεις συλλήψεις) και στις 4 Ιουλίου (μία σύλληψη). Πέρυσι, στις 17 Ιουλίου, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 69χρονο Ελληνα για παράνομη αλιεία και κατέσχεσαν μία μηχανοκίνητη ξύλινη βάρκα, τα δίχτυα και μία απόχη.