Με αυταπάρνηση και φιλότιμο επειδή «πονούσαν» την περιοχή τους, χωρίς όμως επαρκές επιχειρησιακό σχέδιο, τρεις αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών βρέθηκαν χθες τα ξημερώματα αντιμέτωποι με δυο αλβανούς κακοποιούς. Η περιπολία για την αντιμετώπιση της λαθραλιείας στις Μικρές Πρέσπες, στην περιοχή του Βροντερού Φλώρινας, που αποτελεί πληγή για την περιοχή εδώ και τρεις δεκαετίες, κόστισε τη ζωή στον 43χρονο υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, πατέρα ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού. Μετά τον τραυματισμό του υπαρχιφύλακα, οι συνάδελφοί του ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας τους δυο κακοποιούς. Εως αργά χθες το βράδυ δεν είχε διασταυρωθεί από τις αλβανικές Αρχές αν διώκονταν για αδικήματα στη χώρα τους. Οι αστυνομικοί που είχαν προσεγγίσει πεζή το εξαιρετικά δύσβατο σημείο όπου έγινε η συμπλοκή, δεν φορούσαν αλεξίσφαιρα λόγω του βάρους τους. Εφεραν όμως θερμικές κάμερες και ήταν οπλισμένοι με υποπολυβόλο ΜΡ5 και G3.

ΜΕ ΒΑΡΚΑ. Η παράνομη αλιεία, αλλά και οι κλοπές εξοπλισμού από ψαράδες, όπως φάνηκε πήραν οργανωμένη μορφή με τα μέλη των κυκλωμάτων να χρησιμοποιούν πλέον βαρύ οπλισμό, όπως Καλάσνικοφ. Κοντά στο σημείο της φονικής συμπλοκής βρέθηκε κρυμμένη σε καλαμιές η βάρκα των δραστών με μηχανή, καθώς και τρεις γεμιστήρες με σφαίρες από Καλάσνικοφ.

Η δύσβατη περιοχή, με αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να αστυνομευθεί. Μόνο τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία εκτείνονται σε 22 χιλιόμετρα και τα υδάτινα στα 9,2 χιλιόμετρα. Η περιοχή είναι γνωστή και ως πέρασμα εμπόρων ναρκωτικών.

Η αιματηρή συμπλοκή έγινε λίγο πριν από τη μία χθες τα ξημερώματα και δεν κράτησε πάνω από τρία λεπτά της ώρας. Οι τρεις αστυνομικοί της αποστολής είχαν αφήσει το υπηρεσιακό τους αυτοκίνητο σε μεγάλη απόσταση λόγω του δύσβατου του εδάφους. Σε θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους -10 βαθμούς, περπάτησαν 45 λεπτά μέχρι να προσεγγίσουν το σημείο ελέγχου.

Το σημείο ελέγχου ήταν μια αυτοσχέδια καλύβα από κλαδιά και νάιλον. Πρώτοι πλησίασαν ο 43χρονος υπαρχιφύλακας και ένας ακόμα συνάδελφός του. Σήκωσαν την κουβέρτα που είχε η καλύβα αντί για πόρτα και ο ένας αστυνομικός φώτισε με τον φακό. Φώναξαν «Αστυνομία» και τότε είδαν ότι ο ένας από τους δράστες κρατούσε Καλάσνικοφ με το οποίο άρχισε να πυροβολεί.

Οι σφαίρες πέτυχαν τον 43χρονο, ενώ ο συνάδελφός του πρόλαβε την τελευταία στιγμή να καλυφθεί. Ο δράστης βγήκε από την καλύβα και τότε ο τρίτος αστυνομικός που ήταν καλυμμένος πίσω από ένα δέντρο ανταπέδωσε τα πυρά και τον σκότωσε.

Ο δεύτερος κακοποιός βγήκε και αυτός από την καλύβα, άρπαξε το όπλο του συνεργού του και συνέχισε να πυροβολεί. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του. Οι δυο αστυνομικοί ειδοποίησαν για ό,τι είχε συμβεί, ενώ ο Ηλίας Κωστένης ψυχορραγούσε. Χρειάστηκε τελικά με μεταφερθεί με βάρκα, αλλά δυστυχώς πέθανε.

Τη βαθιά του οδύνη και τη θλίψη του εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας προσθέτοντας ότι «έπεσε σε ώρα καθήκοντος, στην προσπάθεια προστασίας της ζωής, της περιουσίας και της αξιοπρέπειας του έλληνα πολίτη. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στην κόρη του και σε όλους τους οικείους του. Η σκέψη μας είναι μαζί τους». Ο κ. Δένδιας επρόκειτο σήμερα να μεταβεί στο σημείο της συμπλοκής.