Μέσα σε δέκα ημέρες από την ώρα που θα λάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο και διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λεφτά στον λογαριασμό, θα πρέπει να αποδώσουν οι τράπεζες στο Δημόσιο όσα χρήματα βρουν στους καταθετικούς λογαριασμούς πελατών τους οι οποίοι βαρύνονται με ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και τελωνεία.

Απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ενεργοποιεί το ηλεκτρονικό κατασχετήριο χωρίς να μεταβάλλονται οι διατάξεις οι οποίες ορίζουν προστασία από κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων έως 1.000 ευρώ, αλλά και το ακατάσχετο επιδομάτων, όπως για παράδειγμα του επιδόματος ανεργίας.

Στην απόφαση περιγράφονται όλες οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση των κατασχέσεων καταθέσεων, σε αντικατάσταση της σημερινής πρακτικής, κατά την οποία οι εντολές κατασχέσεων επιδίδονται μέσω δικαστικών επιμελητών σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά, με αποτέλεσμα η διαδικασία της κατάσχεσης να κρατάει ακόμα και μήνες.

Για τη διεκπεραίωση των εντολών ηλεκτρονικής κατάσχεσης δημιουργούνται δύο κόμβοι. Ενας στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, μέσω του οποίου οι ελεγκτικές υπηρεσίες υποβάλλουν τα ηλεκτρονικά αιτήματα κατάσχεσης, και ένας στην εταιρεία Τειρεσίας Α.Ε., η οποία διαβιβάζει τα αιτήματα σε όλες τις τράπεζες.