Στη μάχη για την αναπλήρωση του χαμένου χρόνου μπαίνουν από σήμερα το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Αθηνών, καθώς η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων έληξε στο ΕΜΠ, ενώ στο Καποδιστριακό έχουν προγραμματιστεί μαθήματα από σήμερα σε κάποιες σχολές και αναμένεται η απόφαση της νέας συνέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων του.

Η ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων (το δευτεροβάθμιο σωματείο τους) αποφάσισε χθες προσωρινή αναστολή της πολύμηνης απεργίας, ώστε να παρακολουθήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Παιδείας για την εξομάλυνση της κατάστασης στα πανεπιστήμια. Ετσι, άφησε ακάλυπτους όσους διοικητικούς του Καποδιστριακού (οι οποίοι έχουν πλέον διαιρεθεί και αρκετοί επέστρεψαν από την περασμένη Παρασκευή στις εργασίες τους) επιθυμούσαν συνέχιση της απεργίας. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι η κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση, ακόμα και αν κάποιοι επιχειρούσαν σήμερα συντήρηση των κινητοποιήσεων.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο υπερεντατικό πρόγραμμα αναπλήρωσης των χαμένων μαθημάτων που θα χρειαστεί να καταρτίσουν τα τμήματα ειδικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (στο Πολυτεχνείο οι έξι από τις εννέα σχολές έχουν ήδη αρχίσει μαθήματα εδώ και ημέρες) με παραδόσεις μέχρι τον Αύγουστο, αλλά και στη στάση του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με το Πειθαρχικό Συμβούλιο, με τον Εισαγγελέα (στον οποίον αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα για να δώσει εξηγήσεις για παράβαση καθήκοντος), αλλά και με το Συμβούλιο του ιδρύματος.

Το τελευταίο, στο οποίο πρόεδρος είναι ο διεθνούς φήμης καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Δημήτρης Μπερτσιμάς, τον κατηγόρησε πριν από λίγες ημέρες και για κακοδιαχείριση: «Τα δύο τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχασε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του είναι 18 εκατομμύρια ευρώ. Από τις ζημίες αυτές, 6.704.588,07 ευρώ μόνον προέρχονται από την «αναγκαστική» διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το PSI και οι υπόλοιπες από διαχείριση του χαρτοφυλακίου από τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου των οποίων προΐσταται», ανέφερε το Συμβούλιο, συμπληρώνοντας ότι «με απόφασή του στις 13 Οκτωβρίου δεν ενέκρινε τον ισολογισμό του 2012 και ζήτησε ομόφωνα να γίνει αμέσως έλεγχος από ορκωτούς λογιστές τόσο στον τακτικό προϋπολογισμό όσο και στην εν γένει διαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος καθώς και τον Ειδικό Λογαριασμό».

Ο πρύτανης επιφυλάχθηκε να απαντήσει και έκανε λόγο για «αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια».