Σαρώνει τη Βόρεια Ευρώπη η καταιγίδα Ξάβερ αφήνοντας στο πέρασμά της τουλάχιστον 9 νεκρούς και χάος στις μεταφορές ενώ δημιουργεί φόβους για παλιρροϊκά κύματα που μπορεί να είναι τα υψηλότερα των τελευταίων δεκαετιών.

Η καταιγίδα Ξάβερ έπληξε χθες τη Βόρεια Ευρώπη προερχόμενη από τη Βρετανία όπου προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Από πτώσεις δέντρων και ανατροπές αυτοκινήτων καταγράφηκαν μάλιστα και αρκετοί θάνατοι. Πολλές περιοχές στην ανατολική ακτή υπέστησαν μεγάλες πλημμύρες και οι μετεωρολόγοι μιλούν για την ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Μετά το πέρασμά της από τη Βρετανία στη Βόρεια Ευρώπη περισσότερο επλήγησαν η Δανία, ιδιαίτερα στα δυτικά, και η Πολωνία. Στην τελευταία οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν καταστροφές σε εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να μείνουν περίπου 100.000 άνθρωποι στο ανατολικό τμήμα της χώρας χωρίς ρεύμα. Προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για ανέμους με ταχύτητα έως 130 χιλιομέτρων την ώρα στις ακτές της Βαλτικής και έως 110 στις ανατολικές περιοχές. Η αεροπορική LOT αναγκάστηκε να ακυρώσει αρκετές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Και ενώ η μανία της καταιγίδας πέρασε από τη Βρετανία, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα έναν νέο εξίσου σοβαρό κίνδυνο. Χιλιάδες Βρετανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αρκετές περιοχές στην ανατολική ακτή κοντά στο επίπεδο της θάλασσας καθώς οι Αρχές προειδοποίησαν για «εξαιρετικά υψηλή παλίρροια» που μπορεί να είναι η υψηλότερη των τελευταίων 60 ετών.

Στη Γερμανία και ιδιαίτερα στο λιμάνι του Αμβούργου οι Αρχές είχαν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν τη μανία της φύσης. Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν χιλιάδες κάτοικοι του κρατιδίου Μεκλεμβούργο – Εντεύθεν Πομερανία στον Βορρά, πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά και περίπου 70 πτήσεις από το αεροδρόμιο του Αμβούργου ακυρώθηκαν. Η στάθμη των υδάτων στο Αμβούργο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Οι γραμμές του τρένου υπερυψηλής ταχύτητας μήκους 300 χιλιομέτρων που συνδέει το Αμβούργο με το Βερολίνο παρέμειναν κλειστές επειδή σε αρκετά σημεία είχαν καταπέσει αντικείμενα που μετέφερε η καταιγίδα. Στην Ολλανδία τα φράγματα που συγκρατούν τα νερά της θάλασσας σε αρκετές περιοχές έκλεισαν για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια και οι Αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση για μεγάλο κίνδυνο πλημμύρας σε τέσσερις περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά.