Ναζιστικός δάκτυλος ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες εκατοντάδων γερμανών πολιτών, όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές Αρχές. Επειτα από την επανεξέταση χιλιάδων ανεξιχνίαστων δολοφονιών που σημειώθηκαν στη χώρα από το 1990 έως το 2011, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως περισσότερες από 700 από αυτές ενδέχεται να πραγματοποιήθηκαν από μέλη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων. «Προς το παρόν διαθέτουμε μόνο ενδείξεις», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, προσδιορίζοντας πως περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Από τις 3.300 ανεξιχνίαστες δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών της τελευταίας εικοσαετίας, οι γερμανικές Αρχές πρόκειται να εστιάσουν σε 746 από αυτές.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις νεοναζιστικών οργανώσεων κατά την περίοδο 1990-2011 ανέρχονται σε 60. Ωστόσο, τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κατ’ επανάληψη αμφισβητήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία, υπογραμμίζοντας ότι τα εγκλήματα που πραγματοποιούνταν από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων παραβλέπονταν από τις στατιστικές υπηρεσίες της γερμανικής Αστυνομίας. Ανεξάρτητες μελέτες υπολογίζουν πως τα θύματα της νεοφασιστικής βίας στη Γερμανία κυμαίνονται μεταξύ 137 και 200 ατόμων.

Σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Νόιε Οζναμπρούκερ Τσάιτουνγκ», η οποία πρωτοπαρουσίασε την είδηση, σημειώνεται ότι η γερμανική Δικαιοσύνη ζήτησε την επανεξέταση όλων των ανεξιχνίαστων δολοφονιών της τελευταίας εικοσαετίας έπειτα από την αποκάλυψη, το 2011, ότι δέκα φόνοι των περασμένων ετών πραγματοποιήθηκαν από νεοναζιστές. Μεταξύ των ετών 2000-2007 μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU δολοφόνησαν εννιά μετανάστες, οκτώ Τούρκους και έναν Ελληνα, καθώς και μία γερμανίδα αστυνομικό. Ωστόσο, οι αυτουργοί των δολοφονιών αυτών παρέμεναν για χρόνια ασύλληπτοι.

Καταδίκη για το μίσος

Δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε την Τετάρτη σε οκτάμηνη φυλάκιση τον Σεμπάστιαν Σμίντκε, ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος NPD, με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους