Ενας από τους πλέον ισχυρούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ, ο Χαϊγιάν, πέρασε από τις κεντρικές Φιλιππίνες και άφησε πίσω της τουλάχιστον 10.000 νεκρούς στην πληγείσα περιοχή της ανατολικής επαρχίας Λέιτε, ανέφερε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας. Από την καταιγίδα-τέρας περισσότερο χτυπήθηκαν παράκτιες πόλεις και η περιφερειακή πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε.

Ο τυφώνας κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% της περιοχής που ήταν στην πορεία του, σύμφωνα με τον περιφερειακό αστυνομικό διοικητή, Ελμέρ Σόρια. «Είχαμε μια συνάντηση το βράδυ με τον κυβερνήτη και άλλους αξιωματούχους. Ο κυβερνήτης είπε με βάση την εκτίμησή τους, 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε στο Reuters ο Σόρια. « Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη» συμπλήρωσε.

Hδη, ο τυφώνας πλησιάζει εξασθενημένος τις ακτές του Βιετνάμ, όπου ήδη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στα κεντρικά της χώρας από τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες. Οι αρχές του Βιετνάμ μετέφεραν προληπτικά 883.000 κατοίκους 11 κεντρικών επαρχιών σε ασφαλείς ζώνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακουίνο εξετάζει την επιβολή στρατιωτικού νόμου ή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Τακλομπάν, πρωτεύουσα της επαρχίας, που επλήγη περισσότερο από το πέρασμα του τυφώνα.

Όπως δήλωσε ο Ακουίνο, η κυβέρνηση επιστράτευσε 300 στρατιώτες και αστυνομικούς για την αποκατάσταση της τάξης στην Λέιτε, όπου σημειώνονται λεηλασίες με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Ακουίνο εμφανίστηκε σε απόγνωση στο άκουσμα των αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής και τον αριθμό των νεκρών και, όπως μετέδωσε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος είπε στον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ότι τείνει να χάσει την υπομονή του.

«Πως μπορείς να νικήσεις τον τυφώνα;», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βολτέρ Γκαζμίν ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση ήταν επαρκώς προετοιμασμένη. «Είναι ο σφοδρότερος στον πλανήτη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, είχαμε κάνει πολλές προετοιμασίες. Αυτό είναι ένα μάθημα για εμάς», είπε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Ακουίνο πέταξε με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Τακλομπάν και βοήθησε στη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Ο Ακουίνο ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τοπικούς αξιωματούχους γιατί η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη παρά τις προειδοποιήσεις μέρες πριν από το πέρασμα του τυφώνα, μετέδωσε το ραδιόφωνο.

Την ίδια ώρα, μία ομάδα από περίπου 90 πεζοναύτες και ναύτες στέλνουν στις Φιλιππίνες οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που δεσμεύτηκε να προσφέρει η Ουάσινγκτον στους πληγέντες.

Ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ κάλεσε τον Αμερικανικό Στόλο του Ειρηνικού να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να παράσχει αεροπορική υποστήριξη στον απόηχο του φονικού υπέρ-τυφώνα.

Ταυτόχρονα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες.

Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στις Φιλιππίνες.

Η κεντρική κυβέρνηση της χώρας και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών δεν έχουν επιβεβαιώσει τις περιφερειακές πληροφορίες, οι οποίες αύξησαν δραματικά την αρχική εκτίμηση για τουλάχιστον 1.000 θανάτους. Ο Χαϊγιάν που στο πέρασμα του συνοδευόταν από ριπές ανέμων με ταχύτητα περίπου 275 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε επίσης τεράστια κύματα 5 έως 6 μέτρα ύψους που απέβησαν καταστροφικά.

Η Τακλομπάν μια πόλη 220.000 ανθρώπων στην κεντρική επαρχία Λέιτε η οποία βρίσκεται περίπου 580 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλας «έφερε» το κύριο βάρος του περάσματος του τυφώνα, που άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς πλημμυρισμένα χωριά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή προς την ενδοχώρα, ισοπεδωμένα σπίτια καταστραμμένες υποδομές και βουνά από συντρίμμια. «Από ένα ελικόπτερο, μπορείτε να δείτε την έκταση της καταστροφής.

Από την ακτή έως περίπου ένα χιλιόμετρο προς την ενδοχώρα, δεν υπάρχουν υποδομές. Ήταν σαν ένα τσουνάμι », δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάνουελ Ρόχας.

« Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό που είδα . Είναι τρομακτικό» ανέφερε ο Ρόχας, προσθέτοντας ότι έστειλε περιπολίες για να σταματήσει τις εκτεταμένες λεηλασίες από απελπισμένους πολίτες που αναζητούν τροφή και νερό. Αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι αγωνίζεται να ανακτήσουν τις χαμένες υποδομές τους και να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στους επιζώντες. «Οι νεκροί είναι στους δρόμους, στα σπίτια, κάτω από τα συντρίμμια, είναι παντού», είπε ο Τζον Τέσκον Λιμ από την Τακλομπάν.