Με στόχο να επιτευχθεί σήμερα σύγκλιση των κομμάτων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου στη Βουλή, η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε νέες αλλαγές στην τροπολογία για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή. Με τις αλλαγές που προώθησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό, την απόφαση για αναστολή της χρηματοδότησης αναλαμβάνει η Βουλή, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί της επιβολής της με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, κατόπιν της γενικής εξουσιοδότησης που θα παρείχε η Βουλή.
Το «πάγωμα», πάντως, θα κρίνεται κάθε φορά από τη Βουλή με πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να προβλεφθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αυτό φαίνεται ότι είναι το μοναδικό εμπόδιο για ένα ενιαίο μέτωπο στη Βουλή, το οποίο θα επιδιωχθεί με συνεχείς διαβουλεύσεις του αρμόδιου υπουργού με την αξιωματική αντιπολίτευση έως την έναρξη της σημερινής ψηφοφορίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αυξάνει στο ένα πέμπτο (από 1/10) το ποσοστό των διωκομένων βουλευτών ή κεντρικών μελών ενός κόμματος προκειμένου να ανασταλεί η χρηματοδότησή του, ενώ στο «πακέτο» των αδικημάτων διατηρούνται η δράση εγκληματικής οργάνωσης και οι τρομοκρατικές ενέργειες.

Δική της τροπολογία, ωστόσο, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η ΔΗΜΑΡ, η οποία θα λειτουργεί προσθετικά και θα αποσαφηνίζει σημεία της κυβερνητικής πρότασης, όπως έλεγαν χθες συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη.

Ενα ευρύτατο κοινοβουλευτικό μέτωπο κατά του νεοναζισμού, πάντως, συγκροτήθηκε χθες στη Βουλή με την άρση της ασυλίας έξι χρυσαυγιτών βουλευτών (Γ. Γερμενής, Π. Ηλιόπουλος, Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Χρ. Αλεξόπουλος και Ευστ. Μπούκουρας). Παμψηφεί εγκρίθηκε η άρση ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ για τον Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος στην παρούσα φάση παραπέμπεται για τα επεισόδια στη Λάρισα και έξω από το θέατρο Χυτήριο, επί συνόλου 247 ψηφισάντων βουλευτών υπέρ της άρσης ψήφισαν οι 246. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος ψήφισε «παρών», για να στείλει –όπως υποστήριξε –μία «ψήφο διαμαρτυρίας» για τον τρόπο που οι δικαστές στέλνουν τα αίτημα άρσης ασυλίας στη Βουλή.

Στην περίπτωση των Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλου και Ευστ. Μπούκουρα, οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, μοναδική παραφωνία υπήρξε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος (ψήφισε «άκυρο»), διαβλέποντας «πολιτική σκοπιμότητα» πίσω από τη δίωξη του Π. Ηλιόπουλου, ενώ το «λευκό» επέλεξε και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης για την άρση ασυλίας του Χρ. Αλεξόπουλου (στην παρούσα φάση διώκεται για παράνομο ραδιοσταθμό).

Με καταγγελίες για τη διαδικασία, εξάλλου, όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία και την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και στις προσεχείς συνεδριάσεις για άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών.

Μήνυμα με αιχμές

Μήνυμα για την «επικράτηση του κράτους δικαίου απέναντι στη βία», έστειλαν χθες από κοινού οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Χαράλαμπος Αθανασίου (φωτογραφία αριστερά), αφήνοντας νέες έμμεσες αιχμές για τη στάση που ακολουθούσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση της ΝΔ, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «παράλληλα με τη βία μιας εφιαλτικής ακρότατης Δεξιάς, υπάρχει κι ένας χώρος με λίγες, αλλά χιλιάδες ατόμων που φλερτάρουν με την ιδέα μιας εσωτερικής τρομοκρατίας». Και πρόσθεσε: «Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το γενικό φαινόμενο της βίας στην κοινωνία, από το γιαούρτι και το γκαζάκι μέχρι τη βόμβα…»

«Η πολιτεία και η κοινωνία δεν μπορούν να μείνουν παρατηρητές στο φαινόμενο της βίας. Ούτε μπορούν να περιμένουν την αυτόματη λύση του προβλήματος με την εξομάλυνση των συνθηκών», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου.