To Qoros 3 Sedan έγινε το πρώτο κινέζικο αυτοκίνητο, που αξιολογήθηκε με πέντε αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του ευρωπαϊκού οργανισμού οδικής ασφάλειας EuroNCAP.

Mέχρι σήμερα τα κρας τεστ κινέζικων αυτοκινήτων από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP είχαν καταστροφικά αποτελέσματα. Το 2009 βαθμολογήθηκε το Brilliance BS4 με μηδέν αστέρια και η εταιρεία το απέσυρε αμέσως από την ευρωπαϊκή αγορά. Περίπου έναν χρόνο αργότερα έλαβε το –επίσης κινέζικο- Landwind CV9 μόλις 2 αστέρια με άριστα τα 5, ένα αποτέλεσμα που έβαλε τέλος στις όποιος φιλοδοξίες του για αξιόλογη εμπορική πορεία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι Κινέζοι άρχισαν όμως να μαθαίνουν και το 2011 αξιολογήθηκαν δύο μοντέλα τους, τα MG6 και Geely Emgrand EC7, με τέσσερα αστέρια στα κρας τεστ. Το 2013 θα περάσει ωστόσο στην ιστορία της κινέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού για πρώτη φορά κατακτά ένα μοντέλο από τη χώρα του μεταξιού τον απόλυτο αριθμό των 5 αστεριών σε δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP.

Πρόκειται για το μοντέλο Qoros 3, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα τον Μάρτιο του 2013 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Τo συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της νέας κινέζικης μάρκας Qoros και διαθέτει κλασικό τετράθυρο αμάξωμα σεντάν. Η Qoros προέκυψε από τη σύμπραξη της κινέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας Ghery με μία ισραηλινή εταιρεία.

Το προφίλ της νέας μάρκας είναι…κοσμοπολίτικο, καθώς τα κορυφαία στελέχη της προέρχονται από διάφορες χώρες. Το σχεδιασμό των μοντέλων της Qoros έχει αναλάβει ο Γερμανός Γκερτ Χίλντεμπραντ, ο οποίος ήταν προηγουμένως αρχισχεδιαστής της Mini. Το Qoros 3 έχει εξελιχθεί στην Κίνα και προσφέρει στους επιβάτες του υψηλή προστασία, καθώς έλαβε πολλούς βαθμούς σε όλες τις επιμέρους δοκιμασίες.

Στην αξιολόγηση της προστασίας των επιβατών του πήρε το 95% των μάξιμουμ βαθμών, ενώ και στις πλευρομετωπικές συγκρούσεις αποδείχθηκε το Qoros 3 πρότυπο ασφάλειας. Το ποιοτικό σεντάν τα πήγε καλά στο τεστ οπισθομετωπικής σύγκρουσης, όπου δεν επιβαρύνονται ούτε η σπονδυλική στήλη ούτε ο αυχένας. Στην προστασία των παιδιών επιβατών έλαβε το κινέζικο σεντάν το 87% των βαθμών, στην προστασία των πεζών το 77% και στην αξιολόγηση του εξοπλισμού ασφάλειας το 81%.

Το αυτοκίνητο που αξιολογήθηκε, διέθετε στάνταρ σύστημα ευστάθειας ESP και έξι αερόσακους. Το Qoros 3 θα λανσαριστεί στα τέλη του έτους στην Κίνα, το 2014 θα κυκλοφορήσει στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η Δυτική Ευρώπη θα πρέπει να κάνει υπομονή έως το 2015. Όσο για τις τιμές του, υπολογίζεται ότι θα ξεκινούν κάτω από τις 20.000 ευρώ.