Με την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης, η οποία καταδικάζει τον ρατσισμό ως ανάθεμα στις δημοκρατικές αρχές της Ευρώπης ολοκληρώθηκε χθες στη Ρώμη η συνάντηση των εκπροσώπων δεκαεπτά κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμοδίων για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Με αυτό τον τρόπο, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών –την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης –θέλησαν να εκφράσουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους προς την ιταλίδα, κονγκολέζικης καταγωγής, υπουργό Ενσωμάτωσης Σεσίλ Κιέντζ, η οποία έχει γίνει στόχος σειράς φραστικών επιθέσεων και απειλών εκ μέρους του ξενοφοβικού κινήματος της Λέγκας του Βορρά και πολιτικών δυνάμεων της Ακροδεξιάς από τον Απρίλιο, οπότε διορίστηκε. Μεταξύ των άλλων, την έχουν αποκαλέσει «κονγκολέζικη μαϊμού» και «ουραγκουτάγκο», ενώ στο facebook κυκλοφόρησε πρόσφατα και η πρόταση να τη βιάσει κάποιος, «ώστε να καταλάβει πώς αισθάνεται πραγματικά ένα θύμα εγκληματικής ενέργειας».

Οι ευρωπαίοι βουλευτές χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις φραστικές επιθέσεις κατά της Κιέντζ, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι έγιναν από πολιτικούς. Και δεσμεύθηκαν να προαγάγουν την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της έλλειψης ανοχής, των φυλετικών και σεξουαλικών διακρίσεων. «Καταγγέλλουμε τα πολιτικά προγράμματα και τις οργανώσεις που βασίζονται στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και σε θεωρίες φυλετικής ανωτερότητας, όπως και τους νόμους και τις πρακτικές που βασίζονται σε θέσεις οι οποίες είναι ασύμβατες με τις δημοκρατικές αξίες μας», αναφέρεται μεταξύ των άλλων στη Διακήρυξη της Ρώμης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της υπουργού Ισότητας των Ευκαιριών του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της που τόσες πολλές χώρες συμφώνησαν άμεσα να στηρίξουν την Κιέντζ και να υπογράψουν τη Διακήρυξη.