Για πολλούς ανθρώπους που ακολουθούν μια δίαιτα, ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι να υπολογίζουν τις θερμίδες που κρύβει μια μερίδα φαγητού, κυρίως όταν τρώνε εκτός σπιτιού.
Μια ομάδα επιστημόνων επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα αυτό κατασκευάζοντας μια κάμερα και ένα λογισμικό σύστημα. Η κάμερα είναι ενσωματωμένη σε ένα κουμπί του ρούχου και μπορεί να φωτογραφίζει τη μερίδα του φαγητού που υπάρχει στο πιάτο πάνω στο τραπέζι.
Στη συνέχεια, με σχετικά καλή ακρίβεια, μπορεί να υπολογίζει ανάλογα με το είδος του φαγητού την περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Η εκτίμηση του αριθμού των θερμίδων γίνεται με τον υπολογισμό του μεγέθους της μερίδας. Αν το φαγητό είναι απλό, χωρίς πολλά «έξτρα», όπως ένα κομμάτι μπριζόλα ή ένα χάμπουργκερ, τότε το περιθώριο λάθους στην εκτίμηση του μεγέθους της μερίδας είναι μέχρι 3,7%.
Την κάμερα κατασκεύασαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και παρά το γεγονός ότι λαμβάνει κανονικές δισδιάστατες φωτογραφίες, μπορεί, έχοντας ως σημείο αναφοράς τη θέση της μερίδας φαγητού στο πιάτο, να υπολογίσει το μέγεθός της.
Το ειδικό λογισμικό που επεξεργάζεται την εικόνα της κάμερας μπορεί να προσδιορίζει το σχήμα της μερίδας του φαγητού και να αντιλαμβάνεται για τι είδους φαγητό πρόκειται. Αυτό το επιτυγχάνει ανατρέχοντας σε μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τρισδιάστατα σχήματα από διάφορα εδέσματα.
Για παράδειγμα, όταν η κάμερα προσδιορίσει την ύπαρξη ενός τριγωνικού κομματιού πάνω στο πιάτο, το πιθανότερο είναι να αποφανθεί ότι πρόκειται για πίτσα ή ένα κομμάτι πίτα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από