Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ στη θέση του κυβερνητικού εταίρου με τη ΝΔ, όχι μόνο δικαιώνεται κάθε ημέρα και περισσότερο ως επιλογή εθνικής αναγκαιότητας, αλλά παράλληλα διευρύνει τον ζωτικό χώρο και δυναμώνει τη φωνή και τη δυνατότητα παρέμβασης του κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο αυτής της επιλογής και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν χωρίς επιφυλάξεις τη θέση του κόμματος.

«Οι λόγοι οι οποίοι μας οδήγησαν στην κυβέρνηση συνεργασίας τον Ιούνιο του 2012 και στην επιβεβαίωση της επιλογής αυτής τον Ιούνιο του 2013, εξακολουθούν να είναι όλοι ενεργοί και ισχυροί κι εμείς δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιθυμία από την άποψη αυτή. Η αμφιθυμία σκοτώνει το ΠΑΣΟΚ», τόνισε με έμφαση.

Παράλληλα ανέφερε ότι η νέα προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ θα ξεπερνά τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και θα απευθύνεται στην κοινωνία, λαμβάνοντας χαρακτηριστικά εθνικού σχέδιου ανασυγκρότησης.

Ιδιαίτερα επικριτικός, εξάλλου, υπήρξε για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «γενικευμένη στρατηγική αμηχανία, παρά τα επιφαινόμενα και τη ρητορική από την πλευρά τους».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «αρκείται στη λαϊκιστική αδιαλλαξία» και «δεν προσθέτει νέα επιχειρήματα ούτε έχει μια νέα δυναμική ιδεών», ενώ για τη ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως «είναι καταλυτική η αδυναμία της μετά τον Ιούνιο να τοποθετηθεί στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση».

Ακόμη χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνες» για την εξωτερική πολιτική τις κινήσεις της Χρυσής Αυγής σε σχέση με την Αλβανία και δευτερευόντως με τα Σκόπια, ενώ εκτίμησε ότι το ΚΚΕ «έχει υποστεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα με τη διαχείριση του ζητήματος του 902» και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες «έχουν απόλυτη κρίση ταυτότητας».