Σε τροχιά επανασυσπείρωσης ευελπιστούν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα εισέλθει το ΠΑΣΟΚ, με αφετηρία τις επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση του κόμματος στις 3 Σεπτεμβρίου.

Βασικό όχημα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί το διήμερο πολιτικο-επιστημονικό Συνέδριο (3-4 Σεπτεμβρίου) που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ στην Αθήνα (στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος) και κινητοποιεί ιστορικά στελέχη του Κινήματος και, προπάντων, τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου.

Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται πεπεισμένα ότι το ενωτικό μήνυμα από τις επετειακές εκδηλώσεις θα ενεργοποιήσει αδρανοποιημένα στελέχη και θα οδηγήσει στον δρόμο του επαναπατρισμού μέλη και ψηφοφόρους, που κατευθύνονταν την τελευταία διετία σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Εκτιμούν μάλιστα ότι μέσα από την κινητοποίηση μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική, που θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου.

Βέβαιο είναι ότι η ενεργοποίηση των Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου καθώς και σειράς στελεχών της παλαιάς φρουράς (Απόστολος Κακλαμάνης, Παρασκευάς Αυγερινός, Βάσω Παπανδρέου, Δημήτρης Ρέππας, Μιλτιάδης Παπαϊωάνου, Σταύρος Μπένος κ.ά.), στελεχών που συνδέθηκαν με την περίοδο του εκσυγχρονισμού (Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Βασίλης Ράπανος κ.ά.) και στελεχών της νεότερης παπανδρεϊκής περιόδου (όπως ο Ηλίας Μόσιαλος κ.ά.), διαλύει φήμες περί νέων αποσκιρτήσεων και ενεργοποιεί τα ανακλαστικά του «όλου ΠΑΣΟΚ» για πρώτη φορά από τη στιγμή που το τιμόνι του Κινήματος πέρασε στα χέρια του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε και ο ίδιος χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέτασε το σύνολο των τελευταίων κινήσεων του κόμματος υπό τον ρόλο του κυβερνητικού εταίρου. «Στο Συνέδριο θα αποτιμηθεί η πορεία του Κινήματος σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά κυρίως θα αναδειχθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες και πολιτικές της δημοκρατικής παράταξης.

Καλούμε τους πάντες, εκπέμπουμε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης. Εχουμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα εισηγητών και ομιλητών και το Συνέδριο εκπέμπει πολύ σοβαρά και αξιόπιστα μηνύματα και κόβει την όρεξη στη φημολογία, τη μιζέρια, την υπονόμευση, όλο αυτό το οποίο υφιστάμεθα…», τόνισε.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το διήμερο Συνέδριο αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη συγκρότηση του μετώπου της Κεντροαριστεράς, για το οποίο θα ακολουθήσουν προσεχώς και άλλες κινήσεις από την πλευρά του κ. Βενιζέλου.

Το Συνέδριο θα κλείσει με ομιλία του κ. Βενιζέλου για τις προοπτικές της χώρας και της παράταξης, τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί αλληλένδετες. Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, στην πρώτη κοινή παρέμβασή τους από το ίδιο βήμα έπειτα από πέντε χρόνια.

Μεταξύ των εισηγητών περιλαμβάνονται σημαντικοί εκπρόσωποι του πανεπιστημιακού κόσμου, όπως οι Γιάννης Κουκιάδης, Γιάννης Βούλγαρης, Αρίστος Δοξιάδης, Γιάννης Καλογήρου, Γιώργος Παγουλάτος κ.ά.

Πολιτικός διάλογος

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την έναρξη μεγάλου πολιτικού διαλόγου για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και για τον νέο εκλογικό νόμο – θέματα που θα ανοίξουν, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ήδη συμφωνία με τον κ. Σαμαρά.

«Τέλος στη μιζέρια»

«Καλούμε τους πάντες, εκπέμπουμε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό το Συνέδριο εκπέμπει πολύ σοβαρά και αξιόπιστα μηνύματα και κόβει την όρεξη στη φημολογία, τη μιζέρια, την υπονόμευση, όλο αυτό το οποίο υφιστάμεθα…», δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Αποτίμηση

Στο Συνέδριο θα αποτιμηθεί η πορεία του Κινήματος σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο και θα αναδειχθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο