Με συστάσεις προς τη διεθνή κοινότητα, κατ’ ουσίαν τις δυτικές δυνάμεις, να μετρήσουν προσεκτικά τις κινήσεις τους, παρενέβη χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο ζήτημα της ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ενώ ο συναγερμός στην κυβέρνηση δυναμώνει καθώς αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωστοποίησε, ουσιαστικά, τις επιφυλάξεις του ως προς την αναγκαιότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης. «Τα τελευταία νέα στην περιοχή δεν ξέρω εάν είναι δυσοίωνα, αλλά είναι χαμηλής νέφωσης. Ελπίζω αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις να μετρήσουν προσεκτικά το θέμα της επέμβασης στη Συρία», ανέφερε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. Τη ίδια στιγμή στο κυβερνητικό επιτελείο επέμεναν και χθες ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει υποβληθεί αίτημα για διευκόλυνση μιας στρατιωτικής επέμβασης με χρήση της βάσης της Σούδας ή άλλων εγκαταστάσεων. Η Αθήνα αναζητεί τη λεπτή ισορροπία που θα της επιτρέψει να βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων την ώρα της επέμβασης και, παράλληλα, να μη δημιουργήσει αγεφύρωτα ρήγματα στις διαχρονικές σχέσεις της με τη Συρία και τον αραβικό κόσμο. Για την καλύτερη προετοιμασία της κυβέρνησης, εξάλλου, συναντώνται σήμερα στο ΥΠΕΞ οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τη στάση ισορροπίας που αναζητεί η κυβέρνηση φανερώνουν ουσιαστικά και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου στο πρακτορείο Ρόιτερ, με τις οποίες καθιστά σαφές ότι η Αθήνα θεωρεί δικαιολογημένη μιαν απάντηση της διεθνούς κοινότητας για τη χρήση χημικών όπλων, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε ότι μια επέμβαση δεν πρέπει να συνοδεύεται από νομικά και πολιτικά κενά.«Πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία. Πρέπει να πετύχουμε τη Γενεύη ΙΙ, να πετύχουμε μια οριστική και βιώσιμη λύση στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.