Λύση φαίνεται ότι βρέθηκε για την τύχη των βυζαντινών αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, θέμα το οποίο είχε διχάσει την τοπική κοινωνία. Οπως όλα έδειχναν και ενώ ήταν σε εξέλιξη έως αργά το βράδυ σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων στη Θεσσαλονίκη παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, το βυζαντινό σταυροδρόμι θα αποσπαστεί για να κατασκευαστεί ο σταθμός. Εν συνεχεία περίπου 80% των αρχαιοτήτων θα επανατοποθετηθούν, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή εκθεσιακού χώρου στο πρώτο επίπεδο του σταθμού.
Η συγκεκριμένη λύση εκτιμάται ότι θα έχει κόστος της τάξεως των 4-5 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά υιοθετείται η πρόταση την οποία κατέθεσαν οι ομάδες εργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Για να εφαρμοστεί όμως θα πρέπει πρώτα να λάβει και τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου –κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο -, διότι η προηγούμενη γνωμοδότηση προέβλεπε την απόσπαση και τη μεταφορά των αρχαιοτήτων σε ειδικό χώρο που θα διαμορφωνόταν σε παραχωρηθέν στρατόπεδο· γεγονός που είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στην αρχαιολογική κοινότητα (η οποία είχε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης), ενώ είχε αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες και στην κεντρική εξουσία.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης λύσης φέρεται να είναι αποδεκτή από τους συμμετέχοντες και εμπλεκομένους, όπως ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που είχε κινηθεί νομικά με αίτηση ακύρωσης της μεταφοράς των αρχαιοτήτων. Μια αίτηση που αναμένεται να αποσυρθεί αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη λύση τελικά, η οποία θα διευκολύνει και την πρόοδο των εργασιών του μετρό που ήδη αποκλίνουν πολύ από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.