Η κόντρα των εφημερίδων του Ρούπερτ Μέρντοκ με την Εργατική κυβέρνηση της Αυστραλίας και προσωπικά με τον Πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Με κύριο άρθρο της η εφημερίδα The Australia, η μοναδική εφημερίδα που ίδρυσε ο ίδιος ο Μέρντοκ, κατηγορεί το κρατικό ίδρυμα ραδιοφωνίας-τηλεόρασης ABC ότι έχει καταληφθεί από αριστερούς που πολεμούν το συγκρότημα News επειδή πιστεύουν πως δεν είναι αντικειμενικό έναντι της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Με το ίδιο άρθρο καλείται ο Πρωθυπουργός της χώρας να απομακρυνθεί από τους συμβουλάτορες του στο ABC, για να μην υποστεί πανωλεθρία στις εκλογές της 7ης Σεπτεμβρίου «και να περισώσει ότι είναι δυνατόν».

Την ίδια στιγμή, ο βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τομ Γουότσον, βρίσκεται ως επισκέπτης στην Αυστραλία ως μέλος μιας ομάδας ειδικών που μελετούν τη συμπεριφορά και το περιεχόμενο των εφημερίδων του συγκροτήματος Μέρντοκ, που είναι πανίσχυρο τόσο στην Μεγάλη Βρετανία όσο και στην Αυστραλία απ’ όπου και ξεκίνησε.

Ο βρετανός βουλευτής, που παρακολούθησε από κοντά το πρόσφατο σκάνδαλο υποκλοπής τηλεφωνημάτων που συντάραξε τη χώρα του και είχε ως αποτέλεσμα η αστυνομία να απαγγείλει σχετικές κατηγορίες σε περισσότερα από εκατό άτομα που εργάζονταν στην αυτοκρατορία του Μέρντοκ, επισκέφθηκε την Αυστραλία για να διαπιστώσει κατά πόσο οι πιο πάνω πρωτοφανείς αποκαλύψεις στη χώρα του, συνέβαλαν στο να αλλάξει η κουλτούρα του συγκροτήματος.

Οι πρώτες παρατηρήσεις που έκανε ότι είναι ότι οι εφημερίδες του Μέρντοκ συνεχίζουν ουσιαστικά να κάνουν τα ίδια που έκαναν και στο παρελθόν, ενώ στην Αυστραλία τα πράγματα είναι ακόμα πιο χειρότερα αφού ο Μέρντοκ ελέγχει πάνω από το 60% των εφημερίδων που εκδίδονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ουσιαστικά, όπως είπε, δεν είναι πλέον εφημερίδες, αλλά προπαγανδιστικά φυλλάδια που ως στόχο έχουν να αυξήσουν τα κέρδη τους και τίποτα πέραν αυτών.

«Κάποτε οι αναγνώστες των εφημερίδων μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα άρθρα γνώμης, από τις ειδήσεις που παρουσίαζαν αποκλειστικά τα γεγονότα. Σήμερα κάτι τέτοιο στις εφημερίδες του Μέρντοκ δεν είναι εφικτό» πρόσθεσε ο βουλευτής.

Μεγάλη εντύπωση του έκαναν οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των αυστραλιανών ημερήσιων εφημερίδων του Μέρντοκ, που στρέφονται αποκλειστικά κατά του Εργατικού Κόμματος και του Πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ που προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να τον μειώσουν και να τον παρουσιάσουν σαν νάρκισσο που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο εαυτός του και τίποτα άλλο.

Η «κακή ψυχολογία» του αυστραλού Πρωθυπουργού

Την ίδια ώρα, ο Κέβιν Ραντ, επαναλαμβάνει ότι αισιοδοξεί για νίκη στις εκλογές της 7ης Σεπτεμβρίου, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Τόνι ‘Αμποτ.

«Θα επαναλάβω ότι έκανε και ο Πολ Κίτιγκ στις εκλογές του 1993 που κόντρα σε όλες τις προβλέψεις κέρδισε τις εκλογές» είπε σήμερα, Τετάρτη ο Ραντ.

Στελέχη του Εργατικού κόμματος δηλώνουν στον αυστραλιανό τύπο πως η ψυχολογία του Πρωθυπουργού είναι «πολύ κακή» λόγω των δυσμενών δημοσκοπήσεων, της σκληρής προσωπικής κριτικής που δέχεται από τις εφημερίδες του Ρούπερτ Μέρντοκ και λόγω των λαθών που έχουν γίνει κατά την προεκλογική εκστρατεία.

«Αν δεν βελτιωθεί η ψυχολογία του Πρωθυπουργού δεν έχουμε καμιά ελπίδα» λένε τα ίδια στελέχη.

Στο μεταξύ ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών ανακοίνωσε σήμερα πως αν κερδίσει τις εκλογές θα μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 31.6 δισεκατομμύρια δολάρια στα προσεχή τέσσερα χρόνια.