«Μία επίθεση στη Συρία θα ήταν επικίνδυνη και ανεύθυνη, και ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς», αναφέρεται σε σχόλιο που μεταδόθηκε από το επίσημο κιινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, τα σχόλια του οποίου δεν έχουν τη βαρύτητα των επισήμων δηλώσεων, αλλά απηχούν τις απόψεις της κινεζικής ηγεσίας, οι δυτικές χώρες «σπεύδουν» να υιοθετήσουν συμπεράσματα σχετικά με το ποια πλευρά έκανε χρήση χημικών όπλων πριν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.

«Αυτή η ρητορική, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ενίσχυση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, σημαίνει ότι έχουν βάλει το δάκτυλο στη σκανδάλη και θα πυροβολήσουν ακόμη και χωρίς την εντολή του ΟΗΕ», αναφέρεται στο σχόλιο του πρακτορείου Νέα Κίνα.

Το Πεκίνο έχει καλέσει όλες τις πλευρές να μην προκαταλάβουν τα συμπεράσματα της έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων και να επιδείξουν ηρεμία ως προς την εκτόξευση κατηγοριών.

«Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες με ανάλογες θέσεις να απόσχουν από εσπευσμένα πολεμικά εγχειρήματα και να αφήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να παίξουν τον ρόλο τους στον προσδιορισμό της προσήκουσας στάσης", αναφέρεται στο σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων.

Η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, έχουν προβάλει το βέτο τους σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Προσπαθώντας να επιδείξει κάποιου είδους ουδετερότητα, το Πεκίνο επενδύει στην «πολιτική λύση» στην κρίση και ζητεί τον σχηματισμό «μεταβατικής κυβέρνησης».

Στην Τεχεράνη, έτερο σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα, ότι «η χρήση στρατιωτικών μέσων θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν «αποδείξεις» για την ευθύνη των σύρων ανταρτών στην επίθεση με χημικά όπλα και ότι αυτές παρουσιάσθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι «εύθραυστη», απηύθυνε έκκληση για την επίδειξη «σωφροσύνης» τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ, όσο και ευρωπαϊκών χωρών , τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από