Κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδεται από τον Σεπτέμβριο στη Σλοβακία θα αποτελεί κι ένα «λαχείο» για τον αγοραστή, στο πλαίσιο ενός είδους τυχερού παιγνιδιού που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της χώρας με σκοπό να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Οι ανεξέλεγκτες πωλήσεις χωρίς έκδοση απόδειξης επιτρέπουν στους σλοβάκους εμπόρους να αποφεύγουν την καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας στο κράτος και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην παραοικονομία.

Στη Σλοβακία ισχύει ΦΠΑ 10% για τα βιβλία, τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα. Για όλα τα άλλα προϊόντα ισχύει ΦΠΑ 20%.

«Ελπίζουμε ότι έτσι θα ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ζητά αποδείξεις για τις αγορές του, για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ.

«Πολλοί από εμάς δεν ζητάμε την απόδειξη παρά σπανίως, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πόσα χρήματα χάνονται έτσι στην παραοικονομία», πρόσθεσε.

Οι Σλοβάκοι θα μπορούν στο εξής να καταγράφουν τον αριθμό της απόδειξής τους σε ένα νέο σύστημα που αναπτύσσεται σε εθνική κλίμακα.

Δύο φορές το μήνα θα γίνεται κλήρωση και θα αναδεικνύονται δέκα «τυχεροί» που θα κερδίζουν 10.000 ευρώ, αυτοκίνητα και διάφορα άλλα μικροποσά.

Παρόμοιες «λοταρίες» εφαρμόζονται στην Ταϊβάν και τη Μάλτα. Ένα «τυχερό παιχνίδι» που είχε ξεκινήσει πέρυσι στη Γεωργία σταμάτησε πάντως μετά από επτά μήνες γιατί είχε ελάχιστο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από