H άνοδος του χρέους είναι παροδική και ισοσταθμίζεται από την απόκτηση μετοχών των τραπεζών από το ελληνικό Δημόσιο, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία το χρέος αυξήθηκε από 305,53 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 σε 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η άνοδος του χρέους οφείλεται στην απεικόνιση σε αυτό των κεφαλαίων που εισπράχθηκαν το 2013 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, συνεχίζει, έναντι αυτού του χρέους το ελληνικό Δημόσιο απέκτησε μετοχές των τραπεζών, τις οποίες και θα μεταπωλήσει –κάτι που αναμένεται να του αποφέρει τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ.

«Η πορεία του δημόσιου χρέους χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη», διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, προσθέτει ότι τα επόμενα χρόνια το μέγεθός του θα συρρικνωθεί χάρη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

«Συμπερασματικά, το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, εξάλλου, κούρεμα του χρέους δεν είναι στο τραπέζι. Αντιθέτως, είναι αρκετά σίγουρο ότι θα προχωρήσουν η μείωση του επιτοκίου δανεισμού και η επιμήκυνση των ομολόγων. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι το πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας, εφόσον υπάρξει, θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ. Η αύξηση του χρέους πυροδότησε ακόμη μία εστία πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου διαβλέπει νέα δανειακή σύμβαση με πρόσθετα μέτρα και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης και δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο υπογράφοντας ένα νέο Μνημόνιο».

«Αφωνοι και αποσβολωμένοι, τόσο ο κρυπτόμενος Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών παρακολουθούν το χρέος να εκτινάσσεται αναμένοντας το νέο Μνημόνιο, το οποίο, όπως και τα προηγούμενα, θα έχει γραφτεί από τους πιστωτές στο Βερολίνο», τόνισε ανεβάζοντας τους τόνους ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης.

«Δέσμιος της μανίας του να καταστροφολογεί, ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει ακόμη και την απλή αριθμητική. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δημιούργησε αυτή την προσωρινή αύξηση χρέους, ενώ το Δημόσιο έχει εξασφαλιστεί ισοδύναμα», ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.