Μπορεί έμποροι και ιδιοκτήτες, να διαφωνούν σε πολλά, συμφωνούν ωστόσο σε ένα: πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για τις υφιστάμενες και διαφορετική για τις καινούργιες μισθώσεις, όπως προκύπτει και από τις προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Από εκεί και πέρα, οι απόψεις τους διαφέρουν σημαντικά. Για τις υφιστάμενες μισθώσεις οι μεν έμποροι ζητούν διατήρηση του σημερινού καθεστώτος προστασίας, οι δε ιδιοκτήτες τη σταδιακή απελευθέρωσή τους.

Για τις καινούργιες μισθώσεις οι έμποροι τάσσονται υπέρ της σταδιακής κατάργησης της προστατευτικής ομπρέλας, ενώ οι ιδιοκτήτες υπέρ της άμεσης απελευθέρωσής τους.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση οι προτάσεις των δύο πλευρών απέχουν αισθητά, εντούτοις εκτιμάται ότι υπό την πίεση και των καταληκτικών προθεσμιών θα έρθουν πιο κοντά, ώστε το τελικό πόρισμα να οδηγεί σε μερική άρση του προστατευτισμού χωρίς να προκληθεί σοκ στην αγορά, και ταυτόχρονα να ικανοποιηθεί και η τρόικα.

«Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί προτού εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου μεταξύ εμπόρων και ιδιοκτητών», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου.