Τα πουλιά γνωρίζουν τα όρια ταχύτητας στους δρόμους κι ας μην μπορούν να διαβάσουν τις πινακίδες. Με έκπληξή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα πουλιά βρίσκονται σε δρόμο με μεγάλο όριο ταχύτητας, «απογειώνονται» πιο γρήγορα από ό,τι σε δρόμο με μικρότερο όριο ταχύτητας. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα πουλιά υπολογίζουν την ταχύτητα του επερχόμενου αυτοκινήτου, αλλά βασίζεται μόνο στο όριο ταχύτητας του συγκεκριμένου δρόμου όπως απέδειξαν τα επιστημονικά πειράματα, όσο παράξενο και να ακούγεται αυτό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ στον Καναδά επισκέφθηκαν τη γαλλική ύπαιθρο και μελέτησαν τη συμπεριφορά των πουλιών τόσο σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όσο και σε επαρχιακούς δρόμους με όριο ταχύτητας τα 20, 50, 90 και 110 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι ειδικοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο ανέπτυσσε διάφορες ταχύτητες, ενώ ένας χρονομέτρης κατέγραφε την απόσταση μεταξύ οχήματος και πουλιών τη στιγμή που πετούσαν από τον δρόμο για να αποφύγουν τον επερχόμενο κίνδυνο.

Αυτό έγινε 134 φορές κατά τις οποίες οι επιστήμονες συνάντησαν στο διάβα τους 21 είδη πουλιών.

Οπως αναφέρει ο βιολόγος Πιερ Λεγκανιέ από το καναδικό Πανεπιστήμιο Λαβάλ στο Κεμπέκ, η απόσταση με την οποία τα πουλιά πετούσαν μακριά από τα αυτοκίνητα ήταν πολύ μεγαλύτερη σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. «Αντίθετα, η ταχύτητα των αυτοκινήτων δεν είχε καμία επίδραση στο χρόνο που επέλεγαν τα πουλιά για να πετάξουν».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής των πτηνών στο περιβάλλον. «Καθώς στον δρόμο σκοτώνονται πολλά πουλιά, αυτά αντιδρούν όπως θα έκαναν και αν αντί για το αυτοκίνητο τα πλησίαζε ένα αρπακτικό», γράφουν στην εργασία τους.

«Θα περιμέναμε», συνεχίζουν οι ειδικοί, «τα πουλιά να προσαρμόζουν την απόσταση ασφαλείας που κρατούν από τα αυτοκίνητα στην ταχύτητα των οχημάτων. Αλλωστε, τα είδη που πετούν σε μεγαλύτερη απόσταση επιβιώνουν περισσότερο. Ωστόσο, αυτό που κατέδειξαν οι έρευνές μας είναι ότι δεν παίζει ρόλο στην απόφασή τους η ταχύτητα του αυτοκινήτου αλλά το όριο ταχύτητας στον συγκεκριμένο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι συνδέουν το όριο ταχύτητας με τον κίνδυνο σύγκρουσης».

Μάλιστα, όπως είδαν οι ερευνητές, τα πουλιά που στέκονται στη μέση του δρόμου είναι πιο προσεκτικά από αυτά που στέκονται στην άκρη και δεν αφήνουν το αυτοκίνητο να πλησιάσει τόσο πολύ μέχρι να πετάξουν.

Επίσης, τα πουλιά που είναι πιο μεγαλόσωμα και λιγότερο ευκίνητα πετούν πιο γρήγορα σε ασφαλή απόσταση από τα αυτοκίνητα.

Στη μελέτη, περισσότερα από τα μισά πουλιά που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν κοτσύφια, κοράκια και σπουργίτια.

Ο Λεγκανιέ περιγράφει πώς του ήρθε η ιδέα για τη μελέτη στο «National Geographic»: «Οδηγούσα προς το εργαστήριό μου στη Γαλλία και βαριόμουν στη διαδρομή. Τότε σκέφτηκα να παρατηρήσω τα πουλιά και να δω πόσο κοντά τους περιμένουν να φτάσει το αυτοκίνητο για να πετάξουν. Χρησιμοποίησα πρόχειρα ένα χρονόμετρο και ένα σημειωματάριο και έτσι μέτρησα την απόσταση μεταξύ πουλιών και αυτοκινήτου, ενώ κατέγραψα και την ταχύτητα του οχήματός μου. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι τα πουλιά δεν φαίνονταν να δίνουν σημασία στο αυτοκίνητο, αλλά απογειώνονταν την ίδια στιγμή ασχέτως της ταχύτητάς μου».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση «Biology Letters». Συνεργάτης του Λεγκανιέ ήταν ο Σιμόν Ντουκατέ από το Πανεπιστήμιο Μακγκίλ του Καναδά.