Ενθαρρυντικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα μιας καινούργιας θεραπείας για τους επίμονους πονοκεφάλους. Ειδικοί μιας εταιρείας στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ  κατασκεύασαν μια συσκευή η οποία διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα στον λαιμό και διεγείρει το λεγόμενο πνευμονογαστρικό νεύρο.

Το νεύρο αυτό συνδέει τον εγκέφαλο με αρκετά όργανα του σώματος, περιλαμβανομένης και της καρδιάς. Η συσκευή, που λειτουργεί με μη επεμβατικό τρόπο, δοκιμάστηκε σε μικρό δείγμα, 21 εθελοντών, και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα στο Διεθνές Συνέδριο για τους Πονοκεφάλους που έγινε στη Βοστώνη.

Από τους 21 εθελοντές οι 18 ανέφεραν πως μειώθηκαν η ένταση και η συχνότητα των πονοκεφάλων. Είπαν ότι οι πονοκέφαλοί τους ήταν κατά μέσο όρο 50% λιγότερο έντονοι όταν χρησιμοποιούσαν καθημερινά τη συσκευή ή όταν ένιωθαν πως το κεφάλι τους αρχίζει σιγά σιγά να σφίγγει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί στοχεύουν στη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου για διάφορες θεραπείες. Είναι όμως από τις ελάχιστες που δεν στηρίζονται σε χειρουργική επέμβαση. Ορισμένοι άνθρωποι με επιληψία έχουν στο στήθος μια μικρή γεννήτρια που εκπέμπει τακτικά ηλεκτρικά σήματα στο νεύρο. Αντίστοιχου τύπου συσκευές έχουν λάβει έγκριση για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Η συσκευή για τους πονοκεφάλους κατασκευάστηκε από την εταιρεία ElectroCore και όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρός της, Μπρους Σάιμον, «αυτό που κάναμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να διεγείρουμε το νεύρο πάνω από το δέρμα χωρίς να προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση».

Η αθροιστική κεφαλαλγία, που είναι από τους πιο έντονους πονοκεφάλους, εικάζεται ότι προκαλείται από την υπερδιέγερση εγκεφαλικών κυττάρων που εμπλέκονται στη διαδικασία εμφάνισης του πόνου. Ο νευροδιαβιβαστής γλουταμίνη θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη διέγερση αυτή και η συγκεκριμένη συσκευή περιορίζει τη δράση του.