Στους κερδισμένους από την οικονομική κρίση στην ΕΕ συγκαταλέγεται το Βέλγιο που φέρεται να έχει κερδίσει -σύμφωνα με δημοσιεύματα στο βελγικό Τύπο- ποσό ύψους 8 δισ. ευρώ, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για τη χώρα.

Το Βέλγιο, όπως και η Γερμανία, θεωρούνται από τους επενδυτές «ασφαλή καταφύγια» μεσούσης της κρίσης.

Άρθρο που δημοσιεύει η φλαμανδική εφημερίδα De Morgen, αναφέρεται στις θετικές πλευρές της οικονομικής κρίσης για το Βέλγιο, επισημαίνοντας ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη χώρα αυτή έχουν αποφέρει μεγάλα κέρδη στα κρατικά ταμεία.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρει, το Βέλγιο αντιμετωπίζεται από τους ξένους επενδυτές ως ένα «ασφαλές λιμάνι», μεσούσης της κρίσης, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού να συμπιέζονται προς τα κάτω και να εξοικονομούνται –κατά τον τρόπο αυτό– πολλά χρήματα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του βελγικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, τα κέρδη για τον κρατικό κορβανά ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ, καθώς τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού (δεκαετή κρατικά ομόλογα) έχουν υποχωρήσει στο 2,5% έναντι 4%-4,7% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις.

Σε ό,τι δε αφορά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, τα επιτόκια δεν ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 0,05% έναντι 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι εξαιτίας της κρίσης, οι χρηματαγορές γυρίζουν την πλάτη στις χώρες του Νότου και στρέφονται προς τα ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, με αποτέλεσμα τα βελγικά επιτόκια δανεισμού να έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο της De Morgen, ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη είναι η βελγική κυβέρνηση, στον βαθμό που εξασφαλίζει, με ανέλπιστο τρόπο, 8 δισ. ευρώ επιπλέον και ως εκ τούτου δεν αναγκάζεται να προχωρήσει σε επιπρόσθετες περικοπές δαπανών.

Εξαιτίας της ευνοϊκής αυτής συγκυρίας, οι βελγικές αρχές έσπευσαν να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού εκδίδοντας αλλεπάλληλες σειρές ομολόγων τα τελευταία χρόνια, καταλήγει η De Morgen.

Εξάλλου, πρωτοσέλιδο άρθρο που δημοσιεύεται στη γαλλόφωνη εφημερίδα L'Echo τονίζει ότι «η κρίση έχει αποφέρει 8 δισ. ευρώ στο κράτος του Βελγίου».

«Το Βέλγιο και η Γερμανία μπόρεσαν να επωφεληθούν από την κρίση, χάρη σε μία χρηματοδότηση χαμηλού κόστους» σχολιάζει.

Επισημαίνεται ότι η Γερμανία επωφελείται από το καθεστώς της χώρας - «ασφαλούς καταφύγιου» των κρατικών ομολόγων.

Το άρθρο σχολιάζει, ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως η κρίση, η οποία επέφερε ύφεση ή μείωση της ανάπτυξης στις δύο χώρες, έχει ξεπεραστεί.

Αναφερόμενος σε άρθρο της Le Soir ο συντάκτης συμπεραίνει ότι «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε πόσο η κρίση στοίχισε ή απέφερε στους Βέλγους ή τους Ευρωπαίους».

H γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir δημοσιεύει άρθρο παρόμοιου περιεχομένου, με τίτλο: «Το κράτος κέρδισε 8 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στην κρίση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από