Ο αμερικανικός Στρατός θα είναι ο πρώτος πελάτης εταιρείας στην Καλιφόρνια, που έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα καύσης, το οποίο μετατρέπει κάθε λογής σκουπίδια σε υδρογόνο και συνθετικά αέρια με τα οποία παράγεται ενέργεια.
Πρόκειται για την πρώτη πετυχημένη - απ' ό,τι λένε οι υπεύθυνοι της εταιρείας - απόπειρα παραγωγής ενέργειας από την καύση σκουπιδιών, η οποία αν αναπτυχθεί σε εμπορικό επίπεδο μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη. Και όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Οι υπεύθυνοι λένε χαρακτηριστικά ότι η Καλιφόρνια παράγει 30 εκατομμύρια τόνους σκουπίδια τον χρόνο. Αν αυτά τα σκουπίδια μετατραπούν σε καθαρά καύσιμα, θα καλύψουν όλη την κατανάλωση πετρελαίου στην πολιτεία και παράλληλα θα εξάγει περισσότερα καύσιμα από ό,τι πολλές χώρες του ΟΠΕΚ, τονίζει στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Μάικ Χαρτ, πρόεδρος της εταιρείας Sierra Energy.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δοκιμάζουν το σύστημα παραγωγής ενέργειας από την καύση σκουπιδιών εδώ και μία δεκαετία. Πρώτος πελάτης τους είναι ο αμερικανικός Στρατός, ο οποίος ξοδεύει 15 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο μόνο σε καύσιμα. Το Πεντάγωνο χρηματοδότησε το πρόγραμμα με τρία εκατομμύρια δολάρια και η Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνιας με ακόμα πέντε εκατομμύρια δολάρια.
Τα πρώτα αποτελέσματα στις δοκιμές του συστήματος στο Πεντάγωνο είναι πολύ ενθαρρυντικά. Επειτα από τέσσερις ώρες, η καύση ενός τόνου σκουπιδιών παντός είδους παράγει όσο αέριο χρειάζεται για 1.580 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού, δηλαδή όση ενέργεια καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ για ενάμιση μήνα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από