Μη βασίζεστε στον αναγραφόμενο αριθμό των θερμίδων στις συσκευασίες τροφίμων αν θέλετε να χάσετε βάρος, προειδοποιούν επιστήμονες.

Λένε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών για τη θρεπτική αξία στις ετικέτες τροφίμων στηρίζεται στην ξεπερασμένη επιστημονική γνώση του 19ου αιώνα.

Ακόμα και ο τρόπος που είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό, όπως και ο μεταβολισμός κάθε ανθρώπου, μπορούν να διαφοροποιήσουν σημαντικά την ποσότητα των θερμίδων που απορροφά ο οργανισμός.

Μία έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί από το πολιτειακό πανεπιστήμιο στη Βόρεια Καρολίνα, με επικεφαλής τον βιολόγο Ρομπ Νταν, έδειξε για παράδειγμα ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων ωμά αμύγδαλα δεν αποφέρει στον οργανισμό 170 θερμίδες αλλά μόνον 129.

Αντιθέτως, σε κατεργασμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά με ζάχαρη, ο αριθμός των θερμίδων που προσλαμβάνει ο οργανισμός υπερβαίνει συχνά εκείνον που αναγράφεται στην ετικέτα επειδή κατά τον υπολογισμό των θερμίδων παραβλέπεται η περιεκτικότητα σε ενέργεια των ινών.

Ποντίκια που τράφηκαν κατά τη διάρκεια πειραμάτων με ωμές γλυκοπατάτες έχασαν περισσότερα από τέσσερα γραμμάρια βάρους, ενώ όταν έφαγαν την αντίστοιχη ποσότητα του ίδιου αλλά μαγειρεμένου φαγητού κέρδισαν βάρος.

Ο δρ Ρομπ Νταν λέει ότι ακόμα και αν ένα φαγητό είναι μαγειρεμένο με τον ίδιο τρόπο, η πρόσληψη θερμίδων δεν είναι κοινή σε όλους τους ανθρώπους επειδή ο καθένας χωνεύει με διαφορετικό τρόπο εξαιτίας του τύπου και του πληθυσμού των βακτηρίων που έχει στο έντερο.

Οι ειδικοί, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο Scientific American, λένε ότι το να μετράμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε βασιζόμενοι στις ετικέτες τροφίμων αποτελεί υπεραπλουστευτική προσέγγιση στο θέμα, που στηρίζεται σε ξεπερασμένες γνώσεις.

Είναι, προσθέτουν, καλύτερο οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος να επιλέγουν ωμές τροφές ή ολικής άλεσης, οι οποίες χωνεύονται πιο αργά και περιέχουν λιγότερες θερμίδες.