Δεν έχει τη λάμψη του Ρονάλντο, ούτε διαθέτει τη φωτογένεια του Μπέκαμ. Δεν τον ακολουθούν σεξουαλικά σκάνδαλα και δεν βγαίνει ραντεβού με ρωσίδες τοπ μόντελ, αλλά συζεί με τον παιδικό του έρωτα, την Εμα Ράις Τζόουνς.

Παρά τις προσπάθειές του να μιμηθεί στην εμφάνιση τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο 24χρονος Μπέιλ παραμένει το αγροτόπαιδο που διέσχιζε τρέχοντας την ουαλική γη, στο προάστιο Γουίτσερτς του Κάρντιφ.

Συμπαίκτες και προπονητές του έχουν χαρακτηρίσει την αγωνιστική του εξέλιξη «απεριόριστη».

Από μικρός λάτρευε τον αθλητισμό και εκτός από ποδόσφαιρο έπαιζε ράγκμπι και χόκεϊ ενώ ήταν πολύ καλός και στον στίβο.

Η γυμνάστριά του στο σχολείο αναγκάστηκε να εισαγάγει νέους κανόνες στο ποδόσφαιρο, με τους οποίους απαγόρευε στον Μπέιλ να κάνει ντρίμπλες και να χρησιμοποιεί το «καλό» αριστερό πόδι του!

Στα 14 του έτρεχε τα 100 μέτρα σε 11,4 δευτερόλεπτα. Θεωρείται από τους ταχύτερους παίκτες στον κόσμο, όταν επιτίθεται μοιάζει με τρένο, διαθέτει αστείρευτα αποθέματα δυνάμεων, σουτ κεραυνό, ενώ τελευταία έχει βελτιώσει εντυπωσιακά την τεχνική του και τη… χωρίστρα στα μαλλιά του. «Οργώνει» το αριστερό άκρο του γηπέδου -πολλές φορές στην κυριολεξία, αν έχει βρέξει -, αλλά μπορεί να παίξει και δεξιά.

«Ο Μπέιλ συνδυάζει την κορμοστασιά ενός αθλητή των 800 μέτρων όπως του Στιβ Οβετ με την επιτάχυνση και την ευθύτητα ενός παίκτη του ράγκμπι όπως ο Μπράιαν Χαμπάνα. Και όταν βγαίνει στα πλάγια κάνει σέντρες σαν Βραζιλιάνος», έγραψε γι’ αυτόν η εφημερίδα «Ελ Μούντο».

Προτού γιορτάσει τα 17α γενέθλιά του έπαιζε ήδη βασικός στη Σαουθάμπτον στη θέση του αριστερού αμυντικού και έναν χρόνο αργότερα τον απέκτησε η Τότεναμ διαβλέποντας –πολύ σωστά, όπως αποδείχθηκε –την εντυπωσιακή του εξέλιξη.

Κορυφαίες στιγμές του θεωρούνται το χατ τρικ που πέτυχε στις 20 Οκτωβρίου 2010 στο Μεάτσα εναντίον της Ιντερ στο Τσάμπιονς Λιγκ και η ανάδειξή του πέρυσι σε κορυφαίο παίκτη της Πρέμιερ Λιγκ.

Σήμα κατατεθέν του, το οποίο μάλιστα έχει κατοχυρώσει, αποτελεί ο σχηματισμός της καρδιάς με τα χέρια του έπειτα από κάθε γκολ.