Αξίζει ο Γκάρεθ Μπέιλ 100 εκατ. ευρώ; Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να αξίζει τόσα χρήματα. Η Ρεάλ Μαδρίτης όμως δεν κοστολόγησε το ταλέντο του Ουαλού αλλά υπολόγισε το ποσοστό της αύξησης που θα επιφέρει στα έσοδά της το άνοιγμα της αγγλόφωνης αγοράς.

Πολλοί θα σκεφτούν ότι τα χρήματα που δίνει η Ρεάλ για τον Μπέιλ αποτελούν προσβολή στα 6 εκατ. ισπανών ανέργων (και όχι μόνο αυτών) και στις 1,8 εκατ. οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Πιθανότατα να έχουν δίκιο. Η Ρεάλ όμως, όπως και όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι, είναι επιχειρήσεις με κέρδη και ζημιές. Και έτσι σκέφτονται.

Το ποδόσφαιρο είναι από τις ελάχιστες βιομηχανίες που κατάφερε εν μέσω οικονομικής ύφεσης να γιγαντωθεί στηριζόμενο σε εντυπωσιακές μεταγραφές όπως αυτή του Γκάρεθ Μπέιλ. Αν η Ρεάλ αποκτούσε τον Ουαλό για 10 εκατ. ευρώ θα ασχολιόταν κανείς; Ελάχιστοι. Ασχολήθηκε κανείς στην Ευρώπη με τον Ιγιαραμέντι, τον οποίο απέκτησε για 40 εκατ. ευρώ; Ουδείς.

Τα εντυπωσιακά ποσά, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τα ρεκόρ, είναι όλα μέσα στο παιχνίδι του μάρκετινγκ. Η Ρεάλ ήθελε να σπάσει το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής που έχει η ίδια με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά ταυτόχρονα να μη δώσει πολύ περισσότερα σε σχέση με αυτά που έδωσε για τον Πορτογάλο για να μην προσβάλει τον καλύτερό της παίκτη. Ισως να ακούγονται ανόητα όλα αυτά στα αυτιά ανθρώπων που παλεύουν για ένα μεροκάματο. Ομως είναι σημαντικές λεπτομέρειες για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που κατάφερε τη σεζόν 2011-2012 να αυξήσει τα έσοδά του κατά 11%(!) φτάνοντας τα 19,4 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο στην Αγγλία οι ομάδες είχαν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα εκτοξευθούν μετά τη νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ στις δοκιμαζόμενες από την οικονομική ύφεση Ισπανία και Ιταλία τα έσοδα έφτασαν τα 1,8 και 1,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο… εργολάβος πρόεδρος της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ –είναι επικεφαλής του κατασκευαστικού κολοσσού ACS –γνωρίζει πολύ καλά πώς να πουλά φανέλες και όνειρα στους φιλάθλους. Το αποδεικνύουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Βασίλισσας, που είναι εντυπωσιακά. Παρά τη λειψυδρία τροπαίων ο μαδριλένικος σύλλογος είναι ο πλουσιότερος στον κόσμο βάσει των εσόδων του εδώ και μία οκταετία, πέρυσι έγινε ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 500 εκατ. ευρώ (512,6 εκατ. ευρώ) ενώ διαθέτει το ακριβότερο brand σε όλα τα αθλήματα με αξία 3,3 δισ. ευρώ.

Με την απόκτηση του Μπέιλ η Ρεάλ ανοίγει την πόρτα της αγγλόφωνης αγοράς που θεωρείται πλούσια, όπως αποδείχθηκε με το πείραμα Μπέκαμ. Το ταλέντο του πρώην αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας δεν θα ήταν από μόνο του αρκετό για να τον φέρει στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Οταν, έπειτα από χρόνια, ρώτησαν τον Πέρεθ γιατί έφερε τον Μπέκαμ στη Μαδρίτη, ο ισπανός επιχειρηματίας τους είπε ότι με τα χρήματα που κέρδιζε η ομάδα πουλώντας φανέλες με το όνομα του Αγγλου πλήρωνε τα συμβόλαια των υπόλοιπων παικτών όπως του Ζιντάν και του Ρομπέρτο Κάρλος.

Για να μεγιστοποιήσει το όφελος από τη μεταγραφή του Μπέιλ η Ρεάλ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον Ουαλό στο παιχνίδι με την Μπιλμπάο στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Ο αγώνας έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι, που θεωρείται ιδανική ώρα για την τεράστια αγορά της Απω Ανατολής που διψά για ποδοσφαιρικά παραμύθια. Και τι καλύτερο η Ρεάλ να παρουσιάσει τότε το νέο της πριγκιπόπουλο…