Μέσω δικηγόρων απαντά ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής που συμμετείχε στην ιατρική ομάδα που διαχειρίστηκε την υπόθεση του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δήλωση «η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας του αποθανόντος επέβαλε τη συνεργασία καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νεφρολόγου, λοιμωξιολόγου και εντατικολόγου.

«Διατριτική μεταχείριση»

Η επιστημονική άποψη όλων των ανωτέρω ήταν ότι η τυχόν διασωλήνωση του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ένδειξη, θα αποτελούσε εσφαλμένη ιατρική πράξη, καθώς η αποσωλήνωσή του θα ήταν πρακτικώς αδύνατη».

Στην ίδια δήλωση συμπληρώνεται, επίσης, ότι «η εισαγωγή στην Μ.Ε.Θ. μη διασωληνωμένου ασθενούς, που δεν πληρούσε τις ιατρικές προϋποθέσεις και συγχρόνως ήταν συγγενής Βουλευτού,θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση».

Τι ανέφεραν οι δικηγόροι του καθηγητή Αγγειοχειρουργικής

Οι δικηγόροι εξέδωσαν την παρακάτω δήλωση, η οποία αναφέρει: «Ο εντολέας μας Ι.Κ.,Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, εκφράζει την ειλικρινή του λύπη για τον θάνατο του Δημητρίου Καλλιάνου. Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών, όπως επιτάσσει το ιατρικό τους καθήκον και όπως λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως.

Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας του αποθανόντος επέβαλε τη συνεργασία καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νεφρολόγου, λοιμωξιολόγου και εντατικολόγου. Η επιστημονική άποψη όλων των ανωτέρω ήταν ότι η τυχόν διασωλήνωση του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ένδειξη, θα αποτελούσε εσφαλμένη ιατρική πράξη, καθώς η αποσωλήνωσή του θα ήταν πρακτικώς αδύνατη.

Η εισαγωγή ασθενών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) διέπεται από αυστηρούς ιατρικούς κανόνες, που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους, και η σχετική απόφαση λαμβάνεται από όλους τους θεράποντες ιατρούς. Η εισαγωγή στην Μ.Ε.Θ. μη διασωληνωμένου ασθενούς, που δεν πληρούσε τις ιατρικές προϋποθέσεις και συγχρόνως ήταν συγγενής Βουλευτού,θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση. Κατά τη διάρκεια της 23ης Απριλίου, ο ασθενής παρουσίασε επιδείνωση και αποφασίστηκε η εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. στις 18.30, αφού προηγήθηκε η διασωλήνωσή του. Δυστυχώς η λίαν επιβαρυμένη υγεία του δεν επέτρεψε την αποφυγή του μοιραίου.»

«Θα κινηθώ νομικά», λέει ο Καλλιάνος

Η ανωτέρω ανακοίνωση του καθηγητή έρχεται μόλις μερικές ώρες μετά από τη δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ότι αναμένεται να κινηθεί νομικά για τον θάνατο του πατέρα του. «Δεν ξέρω πού είμαι, είμαι θολωμένος, δεν έχω δύναμη να μιλήσω, να περπατήσω.

Σκέφτομαι το παιδί μου, τη γυναίκα μου, τη μητέρα μου. Λέω «δεν μπορείς να αφήσεις τώρα τα πάντα, να πεθάνεις κι εσύ». Η ζωή θα συνεχιστεί άλλα ο πόνος θα μείνει. Δεν μου είχε κοπεί ποτέ η καρδιά στα δύο, το έζησα σήμερα» είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Καλλιάνος.

Τέλος, σε δηλώσεις του στο Mega, υπογράμμισε: «Το σύστημα Υγείας ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τον πατέρα μου σε κάποια ΜΕΘ. Μπαίνεις στην πλατφόρμα και αυτομάτως σε βάζουν σε κάποια ΜΕΘ.   Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι ότι ο κ. Κακίσης, διευθυντής της αγγειοχειρουργικής κλινικής στο «Αττικόν» δεν έβαζε τον πατέρα μου στην πλατφόρμα. Εκτιμούσε ότι ήταν πολύ καλά, ότι ήταν άψογες οι εξετάσεις του, το ίδιο ο διοικητής και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου».

Καλλιάνος: «Θα γίνω εφιάλτης τους»

Σε δηλώσεις του πριν την ανακοίνωση του γιατρού, ο Γιάννης Καλλιάνος είχε αναφέρει ότι «μόνο οι άνθρωποι που έχουν χάσει τον άνθρωπό τους μπορούν να καταλάβουν πώς νιώθω εγώ τώρα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι όσοι πήρα ελαφρά την καρδία την κατάσταση του πατέρα μου θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Όλα θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Τους έχω όλους καταγεγραμένους, έχω τα πάντα ηχογραφημένα. Δεν τα βάζω με κανέναν Άδωνι και με κανένα ΕΣΥ, τα βάζω με συγκεκριμένους ανθρώπους που είπαν ότι όλα είναι εξαιρετικά. Δεν είμαι απλά κατά κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων, είμαι αυτός που θα γίνει ο εφιάλτης τους. Για την ψυχή του πατέρα μου και την τιμή του πατέρα μου, θα το πάω μέχρι τέλους».