Οι γείτονες Ιταλοί προσπάθησαν εδώ και δεκαετίες να κατοχυρώσουν τα σανδάλια ως δική τους συνεισφορά στην ιστορία της μόδας. Αν μιλήσουμε όμως με όρους ιστορικούς, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα σανδάλια είναι ο πρώτος τύπος υποδήματος της ανθρωπότητας, έτσι όπως παρουσιάζονται σε ζωγραφική πινακίδα της φαραωνικής Αιγύπτου του 3000 π.Χ. Για να μη θίξουμε το γεγονός ότι τα σανδάλια ήταν και το χαρακτηριστικό σύμβολο του αρχαίου θεού του εμπορίου, του φτερωτού Ερμή.

Πολύ πριν από τη δόξα των χειροποίητων σανδαλιών του Κάπρι που λάτρεψαν η Τζάκι Κένεντι, η Σοφία Λόρεν, η Ρίτα Χέιγουορθ, προηγήθηκαν οι περιπλανήσεις στην έρημο του Μωυσή και των παιδιών του Ισραήλ, οι περιπατητικοί διάλογοι στην αθηναϊκή επικράτεια του Σωκράτη με τους μαθητές του. Πολλούς αιώνες δηλαδή πριν από την εποχή που ο ρωμαίος αυτοκράτορας Τιβέριος αποσύρθηκε στο νησί Κάπρι το 37 π.Χ. για να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Είχε αποβιβαστεί από τη βάρκα φορώντας ένα ζευγάρι σανδάλια με διπλή σόλα και δερμάτινα λουριά, τυλιγμένα γύρω από τους αστραγάλους του.

Τα χειροποίητα σανδάλια ακόμη και σήμερα είναι φτιαγμένα από πολλά λεπτά κομμάτια δέρματος, ραμμένα στο χέρι με χοντρό νήμα (και όχι απλώς με κόλλα). Στη σόλα τους ράβονται λεπτές λωρίδες από μαλακό δέρμα αρνιού ή μοσχαριού, ανάμεσα από τις οποίες περνούν τα δάχτυλα. Και πάνω σε αυτό το αρχετυπικό σχέδιο οι τεχνίτες της μεσογειακής παράδοσης ανέπτυξαν τις ερμηνείες της πολιτιστικής κληρονομιάς τους (αρχαιοελληνικής, ρωμαϊκής, αραβικής) στολίζοντας με πέτρες, χάντρες, χρώματα ή επεξεργασίες δερμάτων εκείνο το είδος από το οποίο ξεκίνησε μετά τη δεκαετία του ’50 το φλερτ της κατανάλωσης των τουριστικών σουβενίρ.

Η συνέχεια στην πασαρέλα

Τα σανδάλια μονομάχου έγιναν το σήμα κατατεθέν των σύγχρονων αμαζόνων που το δυναμικό τους ύφος εμπνέει τον σχεδιαστή Γιόζεφ Αλτουσάρα . Η νέα ερμηνεία κρατά τη βάση σταθερότητας των δερμάτινων λωρίδων και σε αυτά προστίθεται ένα ψηλό λεπτό τακούνι για να κάνει το βάδισμα ανάλαφρο.

Ο ελληνικής καταγωγής σχεδιαστής πρετ α πορτέ Μάριος Σγουάμπ συνερ-γάστηκε με τη Χριστίνα Μαρτίνη, δημιουργό της συλλογής Ancient Greek Sandals για τα σανδάλια αρχαιοελληνικής παράδοσης με στοιχεία Ινδιάνων της Αμερικής,

τα οποία βρήκαν θαυμάστριες έωςτο Χόλιγουντ .