Η μόδα θα ήταν διαφορετική, αν η Ροσαλία Μέρα δεν αποφάσιζε μαζί με τον πρώην σύζυγό της Αμάνσιο Ορτέγα να ξεκινήσουν το 1963 την ιστορία της Zara. Η Ροσαλία Μέρα υπήρξε η πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας. Η πρόσφατη καταγραφή του ονόματός της στη λίστα του περιοδικού «Φορμπς» σημείωνε το μέγεθος της περιουσίας της στα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Και θα συνέχιζε να επενδύει πάνω σε ιδέες αν δεν πάθαινε εγκεφαλικό επεισόδιο στη Μινόρκα. Πέθανε πριν από δεκαπέντε ημέρες στο νοσοκομείο της γενέτειράς της Λα Κορούνια, στον ισπανικό Βορρά.
Ο δρόμος στο ξεκίνημα της ζωής της δεν ήταν επίπεδος και ανοιχτός. Στα έντεκά της χρόνια αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο, προκειμένου να συνεισφέρει με την εργασία της στα έσοδα της οικογένειάς της. Για να δουλέψει ως γαζώτρια - επισημαίνουν οι αγγλικές εφημερίδες και το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. Για να γίνει βοηθός πωλήσεων σε κατάστημα ρούχων, κατά την ωραιοποιημένη εκδοχή της ηλεκτρονικής Βικιπαίδεια. Συνέχισε να δουλεύει από το σπίτι της πάνω σε δικά της σχέδια και να ράβει νυχτικά και εσώρουχα, τα οποία πωλούσε ο τότε σύζυγός της Αμάνσιο Ορτέγα. Το ζευγάρι άνοιξε το πρώτο κατάστημα Zara το 1975 στη Λα Κορούνια. Αρχικά είχαν σκεφτεί να το ονομάσουν «Ζορμπάς», έχοντας εμπνευστεί από τον μυθιστορηματικό ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη και την ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστή τον Αντονι Κουίν. Ομως το κατάστημά τους στη Λα Κορούνια βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα μπαρ που η πινακίδα του έγραφε «Zorbas». Κι έτσι τα σχέδια ονομασίας της επιχείρησης άλλαξαν κατεύθυνση προς την επωνυμία που έμελλε να γίνει η σανίδα σωτηρίας πάνω στα ψηλά και γρήγορα κύματα του στυλ που άλλαζε με γρήγορους ρυθμούς.
Δέκα χρόνια μετά, το ζεύγος είχε μετατρέψει την εταιρεία στον  προσοδοφόρο όμιλο Inditex. Η επιτυχία όμως της Zara είχε να κάνει με το ένστικτο της Ροσαλία Μέρα και τη δαιμόνια στρατηγική της να αντιγράφει τα πιο δημοφιλή σχέδια των δημιουργών του πρετ α πορτέ πολυτελείας και με μικρές μετατροπές στα πατρόν τους εκείνη να φτιάχνει γρήγορα τους φτηνούς συγγενείς τους.
Η αποδοτικότητά της έφερε αποτελέσματα και το μοντέλο της για «γρήγορη μόδα» άλλαξε τη δυναμική στο σύστημα, που οριζόταν κυρίως από τους οίκους  στο Παρίσι και στο Μιλάνο. Αυτή την ανάγκη των πολλών ικανοποίησε η Ροσαλία Μέρα με την «άποψη Zara»: το ντιζάιν δεν επιτρέπεται να αφορά μόνο μια καταναλωτική ελίτ αλλά να έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι όσοι βρίσκουν απόλαυση στο παιχνίδι της μόδας.
Η δισεκατομμυριούχος γυναίκα στήριξε τη δύναμή της στον εκδημοκρατισμό της μόδας. Με τη δύναμη που είχε πλέον η φωνή της διαμαρτυρήθηκε για τα σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στις αμβλώσεις. Ούτε δίστασε να πάρει το μέρος των «Αγανακτισμένων» της χώρας της. Και το 2012 να διαμαρτυρηθεί για τα μέτρα του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που αφορούσαν τις περικοπές σε προγράμματα υγείας και παιδείας. 
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ