Το θέμα της πώλησης του 902 θα απασχολήσει τελικά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΕΣΡ, στην οποία έχουν κληθεί εκπρόσωποι της εταιρείας Α-Orizon Media Ltd που φέρεται να αγόρασε τον σταθμό από το ΚΚΕ. Η συνεδρίαση είναι ήδη εκπρόθεσμη, αφού έχει παρέλθει το 10ήμερο εντός του οποίου το ΕΣΡ οφείλει να έχει εξετάσει μια υπόθεση αλλαγής ιδιοκτησίας ηλεκτρονικού ΜΜΕ από τη στιγμή που κατατεθούν τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Διευκρινίσεις για την πώληση του 902, πάντως, ζήτησε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΕΣΡ Γιάννη Λασκαρίδη. Ο κ. Σούρλας τόνισε την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μεταβίβαση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, μεταξύ των οποίων την εμπλοκή οφσόρ εταιρείας πίσω από την κυπριακή εταιρεία A-Orizon Media Ltd που εμφανίζεται ως αγοραστής, καθώς και για το πόθεν έσχες των χρημάτων που διατέθηκαν.

«Το ΕΣΡ εξετάζει όλα τα στοιχεία σχετικά με τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και το πόθεν έσχες για το τίμημα των 3.700.000ευρώ που συμφωνήθηκε να καταβάλει η αγοράστρια εταιρεία», σημείωσε ο γενικός γραμματέας μετά τη συνάντηση με τον κ. Λασκαρίδη. «Μετά την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου το ΕΣΡ θα αποφασίσει για το αν θα εγκρίνει τη μεταβίβαση αυτήν ή όχι», πρόσθεσε.

Κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης επέρριπταν χθες την ευθύνη στον πρόεδρο του ΕΣΡ Γιάννη Λασκαρίδη, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές. Ελεγαν μάλιστα ότι είναι απίστευτο και ελληνικό ο πρόεδρος μιας ανεξάρτητης Αρχής για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο να μη διαθέτει κινητό τηλέφωνο. «Η καλύτερη δουλειά του κόσμου είναι ΕΣΡ», είναι ένα δημοφιλές ανέκδοτο.

ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΚΕ. Στον χθεσινό «Ριζοσπάστη» πάντως υπήρχε νέα ολοσέλιδη απάντηση στα δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ», στην οποία επαναλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα και, επίσης, δεν δίνονται επί της ουσίας απαντήσεις. Το κομματικό όργανο του ΚΚΕ αποφεύγει να απαντήσει με σαφήνεια σε τρία ουσιώδη ερωτήματα:

1Μπορούν να εγγυηθούν για την εταιρεία στην οποία πούλησαν τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό τους –και ότι το ραδιοτηλεοπτικό προϊόν που θα παράγει θα σέβεται τις αισθητικές και τις δημοκρατικές αρχές;

2Είναι βέβαιοι ότι ο αγοραστής του 902 είναι ο Κύπριος Πανίκος Λεωνίδου, δικηγόρος και πολιτευτής του ΔΗΚΟ; Και αν έχουν έστω μια μικρή αμφιβολία, έχουν εικάσει την πιθανότητα άλλοι να είναι οι πραγματικοί αγοραστές στους οποίους μεταβίβασαν τον 902;

3Γιατί το ΚΚΕ επιμένει να αγνοεί ότι η άδεια πανελλαδικής εμβελείας που είχε δοθεί στον 902 ήταν, στην πραγματικότητα, μπόνους της ελληνικής πολιτείας προς ένα πολιτικό κόμμα; Με ποια κριτήρια μπορούν να αλλάξουν οι καταστατικοί όροι χρήσης μιας δημόσιας περιουσίας και από ένα πολιτικό κόμμα να μεταβιβαστεί σε ιδιώτες;

Η εξέλιξη της υπόθεσης αποκτά όλο και περισσότερο δημόσιο ενδιαφέρον.