Την πρόθεση των αρμόδιων Αρχών να εστιάσουν τους ελέγχους τους στην κυπριακή εταιρεία A-Orizon Media Ltd, που εμφανίζεται ως αγοράστρια του 902, και όχι στη μυστηριώδη μέτοχό της με την επωνυμία Nalotia Ventures Ltd που διατηρεί την έδρα της στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, μετέφεραν στα «ΝΕΑ» πηγές που έχουν γνώση των κινήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσον αφορά την αδιαφανή αγοραπωλησία της ραδιοτηλεοπτικής επιχείρησης του ΚΚΕ. «Οι αποφάσεις του ΕΣΡ σχετικά με τη συνδιαλλαγή μπορεί να διαρκέσουν σημαντικό χρονικό διάστημα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Ενα από τα βασικότερα σημεία το οποίο θα κληθούν οι ελεγκτές του ΕΣΡ να διευκρινίσουν είναι το πόθεν έσχες των κεφαλαίων για την εξαγορά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζει τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ. «Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής συνηγορούν στο ότι δεν πρόκειται για εικονική πώληση», επεσήμαναν στα «ΝΕΑ» γνώστες της υπόθεσης. Ομως δεν έχει ξεκαθαριστεί προς το παρόν τι θα γίνει με την εξακρίβωση της προέλευσης των χρημάτων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το αρμόδιο τμήμα εφόρου των εταιρειών στην Κύπρο, οι μετοχές της αγοράστριας του 902 με την επωνυμία A-Orizon Media Ltd ανήκουν στη Nalotia Ventures Ltd με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Βάσει της νομοθεσίας του εν λόγω φορολογικού παραδείσου της Καραϊβικής, η γνωστοποίηση του πόθεν έσχες των κεφαλαίων μιας εταιρείας εκεί δεν είναι απαραίτητη. Ως εκ τούτου δεν είναι ξεκάθαρο τι ισχύει στην περίπτωση που μια κυπριακή εταιρεία δηλώσει ότι βρήκε τα χρήματα από μια εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και αν πρέπει η τελευταία να δώσει πληροφορίες για την προέλευση των χρημάτων, αφού η νομοθεσία του κράτους όπου έχει την έδρα της δεν την εξαναγκάζει να προχωρήσει σε δήλωση πόθεν έσχες.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων της εταιρείας: σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που βρίσκονται στην διάθεση των «ΝΕΩΝ», οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Nalotia Ventures Ltd, της εταιρείας που κατέχει το σύνολο των μετοχών της κυπριακής A-Orizon Media Ltd η οποία εξαγόρασε τον 902, δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους στην αρμόδια ελεγκτική Αρχή της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Και αυτό, σύμφωνα με τη νομοθεσία του εν λόγω φορολογικού παραδείσου, δεν συνιστά παρανομία, αφού επιτρέπεται διά νόμου που ψηφίστηκε το 2004 να μην κοινοποιούνται στις αρμόδιες αρχές τα ονόματα αυτών που είναι πραγματικά οι κάτοχοι των μετοχών μιας εταιρεία που έχει συσταθεί στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Κενά και στο προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς

Σε κυβερνητικούς παράγοντες που έχουν αρχίσει να «σκαλίζουν» τηνυπόθεση της υπεράκτιας αγοραπωλησίας εντύπωση έχειπροκαλέσει το γεγονός ότι ακόμη και το προηγούμενο ιδιοκτησιακόκαθεστώς του 902 δεν ήταν διαφανές: σύμφωνα με πληροφορίες, από τους τέσσερις συνεργάτες που εμφανίζονταν ως μέτοχοι στην εταιρεία τελικά ο ένας, το ΚΚΕ, κατείχε το 100% των μετοχών του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.