Σε λίγες ώρες θα ξεκινήσει η παράσταση του έργου «Το γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Γουίλιαμς στο θέατρο Old Vic του Λονδίνου, όπου η άλλοτε σεξοβόμβα Σαμάνθα της τηλεοπτικής σειράς «Sex and the City», η Κιμ Κατράλ, ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο της παρηκμασμένης ηθοποιού Αλεξάντρα ντελ Λάγκο.

Στην ίδια σκηνή όπου χειροκροτήθηκε το προηγούμενο βράδυ, η 56χρονη πλέον σταρ με κορμάκι ακολουθεί μαζί με άλλα μέλη του θιάσου του Old Vic της οδηγίες της Ελεν Ο’ Νιλ σε ασκήσεις physiyoga. Η τελευταία τής διορθώνει τη στάση Τρίποδος Σκύλος, την ώρα που εκείνη παραπονιέται ναζιάρικα για μια παλιά μελανιά, όταν στη σκηνή σε μία από τις πρώτες παραστάσεις του «Γλυκού πουλιού της νιότης», την ώρα που χρειάστηκε να πέσει χαλαρά στο δάπεδο, έχασε τον έλεγχο της κίνησής της και έπεσε με τον γοφό επάνω στα… ψηλά τακούνια της. Δεν έφταιγε, λέει, η ειδική στη χορογραφία με στυλ πολεμικών τεχνών του λονδρέζικου θεάτρου, γνωστή και ως Kombat Kate, που την είχε προπονήσει για τη σκηνή. Ωστόσο νιώθει πολύ καλύτερα και πολύ πιο εύκαμπτη με τη physiyoga της Ελεν Ο’ Νιλ στην οποία επιδίδεται το τρίμηνο που μετρούν ήδη οι παραστάσεις.

Η physiyoga, ένα μείγμα γιόγκα και φυσικοθεραπείας (το λέει και ο νεόκοπος όρος), περιλαμβάνει μασάζ, αναπνοές διαλογισμού και επανορθωτικές κινήσεις που γνωρίζουν κυρίως οι φυσικοθεραπευτές, σε συνδυασμό με στάσεις-ασκήσεις που έχουν ονόματα όπως ο Τρίποδος Σκύλος και παραπέμπουν σε γάτες, δένδρα και πολεμιστές.

Για τη σέξι Σαμάνθα οι ασκήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές όσο μεγαλώνει, λέει. Για τον λόγο αυτόν αφέθηκε μεν στα χέρια της Kombat Kate για την αρχική χορογραφία της παράστασης, αλλά ζήτησε προτού ξεκινήσει «Το γλυκό πουλί της νιότης» από τη νεοϋορκέζα μετρ της physiyoga Νταϊάνα Ζότος να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να της βρει μια ειδική σε αυτό το είδος γιόγκα – φυσικοθεραπείας «για να τα βγάλει πέρα».

Η Κιμ Κατράλ δηλώνει με μια δόση υπερβολής ότι αυτές οι ασκήσεις της «έσωσαν τη ζωή». Η γιόγκα ποντάρει πολύ στον διαλογισμό αλλά δεν αρκεί. Η φυσικοθεραπεία από μόνη της δεν είναι αρκετή για την «επανόρθωση» του σώματος και του πνεύματος, τα οποία θεωρεί σημαντικά η Κατράλ. Ετσι, ο συνδυασμός τους ξεπερνά τα όρια και των δύο και προσφέρει εντυπωσιακή σωματική και πνευματική ευεξία, κατά την Ελεν Ο’ Νιλ. Αυτό, λέει, θα πει σωτηρία.