Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παραβίασε τις διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και υπερέβη τις νόμιμες αρμοδιότητές της σε χιλιάδες περιπτώσεις από το 2008, έγραψε χθες, Πέμπτη η Ουάσινγκτον Ποστ επικαλούμενη έγγραφο εσωτερικού ελέγχου και άλλα απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν είναι πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος διοχέτευσε απόρρητες πληροφορίες σε αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ και του δόθηκε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για κατασκοπεία.

Ανάμεσα στις φερόμενες παραβιάσεις ήταν η παρακολούθηση της επικοινωνίας αμερικανικών και ξένων υπηκόων αλλά και η ελλιπής ενημέρωση της δικαστικής αρχής που επέβλεπε τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Το έγγραφο αποτελεί πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της NSA και φέρεται να διαπιστώνει παραβιάσεις, εσκεμμένες ή ακόμη και λόγω λαθών, με ημερομηνία Μαΐου του 2012 και αντικείμενο το δωδεκάμηνο που είχε προηγηθεί.

Ως μία από τις παραβιάσεις, η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά την λανθασμένη «ανάγνωση» του τηλεφωνικού κωδικού +20 για την Αίγυπτο ως τον εσωτερικό κωδικό κλήσης 202 για την Ουάσινγκτον-- έτσι παρακολουθούσαν στοιχεία των επικοινωνιών στην αμερικανική πρωτεύουσα χωρίς έγκριση.
 
Σε μία άλλη περίπτωση, το δικαστήριο που επιτηρεί την NSA, το FISA, δεν έλαβε γνώση για μία νέα μέθοδο παρακολούθησης παρά μόνο αφού αυτή είχε τεθεί για αρκετούς μήνες σε εφαρμογή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από