Η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχουν σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) τηλεφωνική συνομιλία αφιερωμένη στην Αίγυπτο, η οποία συγκλονίζεται από αιματηρές ταραχές, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στο Βερολίνο.

Χθες, Πέμπτη η Γερμανία και η Γαλλία είχαν καλέσει στα υπουργεία τους επί των Εξωτερικών τους πρεσβευτές της Αιγύπτου που είναι διαπιστευμένοι στο Βερολίνο και το Παρίσι.

Ο Ολάντ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «εμφυλίου πολέμου» μετά τις βίαιες συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 600 ανθρώπους.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει, γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας), συνομιλία με τον βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι ριζοσπαστικές οργανώσεις υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευθούν την κλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ό,τι μπορούν για να εκτονώσουν την ένταση.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε σήμερα πως η γερμανική κυβέρνηση «καταδικάζει κατηγορηματικά τη βία» στην Αίγυπτο και καλεί όλα τα μέρη να διαπραγματευθούν. «Μόνο μια καλή λύση υπάρχει, είναι αυτή την οποία προτείνουμε, είναι η επιστροφή στις συνομιλίες», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε εξάλλου πως η χώρα επέκτεινε την προειδοποίηση που απευθύνει προς τους ταξιδιώτες στην Αίγυπτο και τους καλεί τώρα να αποφεύγουν και τα τουριστικά θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα.