Οι Ολλανδοί, γνωστοί και ως οι «Απόστολοι της λιτότητας» στην Ευρώπη καθώς υποστήριζαν μέχρι πρότινος, αναφανδόν, ότι η λιτότητα είναι η μοναδική θεραπεία για την «ασθένεια» της ευρωζώνης, βιώνουν τώρα την ύφεση και τις σκληρές συνέπειές της στην οικονομία τους.

Με τη Γερμανία και τη Γαλλία να οδηγούν την ευρωζώνη σε μία μικρή, έστω, ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο του 2013 η Ολλανδία «έμεινε» πίσω στην ύφεση και προχώρησαν στα ελλείμματα.

Το χρέος της Ολλανδίας από 3,7 % του ΑΕΠ το 2012 της ανήλθε στο 3,9% το 2013 ενώ ο στόχος-πλαφόν για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ήταν το 3%.

Τον Ιούλιο 25 εταιρείες έκλειναν, καθημερινά, στην Ολλανδία σημειώνοντας ρεκόρ «λουκέτων» το υψηλότερο από το 1981 κι ενώ στις όμορες χώρες της η ανεργία μειωνόταν στις Κάτω Χώρες αυξανόταν.

Η ύφεση για το 2013 στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται στο 1,25% ενώ συνεχίζεται η κρίση στην αγορά ακινήτων και τα στεγαστικά δάνεια αργούν να πληρωθούν ενώ οι υποθήκες ξεπερνούν κατά πολύ την τρέχουσα εμπορική αξία των ακινήτων.

Η ολλανδική κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές δημοσίων δαπανών αξίας 46 δισ. ευρώ και σχεδιάζει την περικοπή άλλων 6 δισ. ευρώ το 2014 ενώ ήδη το 10% των Ολλανδών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.