Ολο και περισσότερα αθλήματα σάλας, αλλά ακόμα και πισίνας, μεταφέρονται σιγά σιγά και στην άμμο. Και αν το μπιτς βόλεϊ και το μπιτς σόκερ είναι εδώ και χρόνια ιδιαίτερα διαδεδομένα, τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει πολύ τόσο το μπιτς χάντμπολ (εξαιρετικά θεαματικό), όσο και το μπιτς πόλο, όπου οι παίκτες παίζουν στη θάλασσα, εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.

Μάλιστα στο εξωτερικό τα ανάλογα τουρνουά (κυρίως σε βόλεϊ, ποδόσφαιρο αλλά και χάντμπολ) μετατρέπονται σε μεγάλη γιορτή όπου συμμετέχει και ο κόσμος, ακόμα και παίζοντας.

Πρόκειται για τα περίφημα Summer Festivals που συγκεντρώνουν πολλές φορές μεγάλο αριθμό τουριστών.

Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των καλοκαιρινών αθλημάτων, όχι μόνο λόγω καιρού αλλά και λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας. Διαθέτει ίσως τις καλύτερες παραλίες και θάλασσες του κόσμου, με τεράστια ποικιλία τόσο στους βυθούς όσο και στη μορφολογία εκτός νερού.

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα πλέον βασικά αθλήματα του καλοκαιριού, που φυσικά χρειάζεται και γνώσεις ναυταθλητικής αλλά και μεγάλη προσοχή (όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα κ.λπ.).

«Προσωπικά το θεωρώ από τα πιο θεαματικά αθλήματα με το βασικό στοιχείο που ξεχωρίζει ίσως από τα άλλα να είναι το γεγονός ότι είσαι μόνο εσύ και τα στοιχεία της φύσης, ο αέρας και η θάλασσα», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρωταθλητής Ευρώπης στην ιστιοσανίδα (RSX) Βύρωνας Κοκκαλάνης και συνεχίζει: «Μπορεί για το κοινό να είναι ιδιαίτερα δύσκολη η παρακολούθηση της εξέλιξης ενός αγώνα, για αυτόν που συμμετέχει όμως η εμπειρία είναι μοναδική.

Ουσιαστικά γίνεσαι ένα με τη φύση, νιώθεις ένα κομμάτι της και κάποιες φορές αφήνεσαι σε αυτήν. Αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το καταλάβεις», καταλήγει ο έμπειρος ιστιοπλόος μας. O ίδιος δοκιμάζει και άλλα είδη όπως το κάιτ σερφ, η φόρμουλα κ.λπ., τα οποία είναι εξίσου θεαματικά αγωνίσματα με ιστιοσανίδα στο νερό. Υπάρχουν φυσικά και οι κατηγορίες με τα αγωνιστικά σκάφη (470, Ινγκλινγκ, Σταρ, Λέιζερ, 420, Σόλινγκ κ.λπ.) όπου μπορεί να συμμετέχουν και πληρώματα δύο ή και περισσότερων ατόμων, κάνοντας εξίσου συναρπαστική την ενασχόλησή τους με αυτά, όπως και το εντυπωσιακό Τορνέιντο, με τα σκάφη τύπου Καταμαράν.

ΣΕΡΦ ΜΕ ΚΟΥΠΙ. Πρόσφατα στη Βουλιαγμένη ο ΝΟΒ διοργάνωσε για πρώτη φορά αγώνες SUP (Stand Up Paddle Surfing), ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου αθλήματος. Πρόκειται για ένα είδος σερφ με κουπί, που κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους. Μάλιστα, πάλι ο ΝΟΒ είχε παρουσιάσει ανάλογους αγώνες με το Wavejet propulsion, ένα επαναστατικό σύστημα προώθησης νερού που βοηθά και εξελίσσει όλα τα θαλάσσια σπορ με σανίδα. Οι διπλοί κινητήρες του λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και ελέγχονται με το ασύρματο χειριστήριο τεχνολογίας Seatooth, που φοριέται στον καρπό. Ετσι, χαρίζει απόλυτη ελευθερία πάνω στο κύμα για περίπου 60 λεπτά συνεχόμενης λειτουργίας!

Η ΜΠΑΛΑ. Από τα πρώτα παιχνίδια στην παραλία το καλοκαίρι (εκτός από τις παραδοσιακές ρακέτες) ήταν η μπάλα στην άμμο. Δεν είναι τυχαίο ότι το μπιτς βόλεϊ έχει κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού και είναι παγκοσμίως το πλέον αναπτυσσόμενο άθλημα.

«Οταν ακούς παραλία, στο μυαλό σου έρχεται το μπιτς βόλεϊ. Είναι τόσο απλό και τόσο συναρπαστικό αφού μπορεί να παίξει εύκολα ο καθένας, αρκεί να έχει μια καλή παρέα, μια μπάλα και ένα φιλέ», λέει στα «ΝΕΑ» η πρωταθλήτριά μας Βίκυ Αρβανίτη, που όπως κάθε γυναίκα την ενδιαφέρει να προσέχει και το σώμα της: «Είναι η τέλεια γυμναστική. Αλλωστε και το περπάτημα στην άμμο το συνιστούν οι γιατροί ως ευεργετικό, πόσω μάλλον αυτό το παιχνίδι. Γυμνάζει τέλεια το σώμα, ιδιαίτερα τα πόδια και ουσιαστικά παίζοντας. Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει το πλέον δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως και στον καλλιτεχνικό χώρο με πολλούς ηθοποιούς και τραγουδιστές να το προτιμούν το καλοκαίρι. Είναι εύκολο να συνδυάσεις το παιχνίδι με τις διακοπές, αφού δίπλα σου έχεις τη θάλασσα για μια βουτιά και λίγο χαλάρωμα στην ξαπλώστρα. Πάντως, θέλει και αντοχή γιατί παίζεις κάτω από τον ήλιο και πολλές φορές υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες», επισημαίνει η Βίκυ Αρβανίτη.

Η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας κερδίζει επίσης πολλούς φίλους, με κάποιους να αποτελούν τους επίδοξους διαδόχους του παγκόσμιου πρωταθλητή μας Σπύρου Γιαννιώτη και πρόσφατα σε αγώνες που οργάνωσε ο Ολυμπιακός έγινε χαμός με αθρόα συμμετοχή. Είναι δύσκολο άθλημα, αλλά αποκλειστικά της θάλασσας και συναρπάζει, αν και θέλει μεγάλες αντοχές.

Οπως και να υπάρχει κέφι, καπέλο, αντηλιακό και καλή παρέα.

Καλό καλοκαίρι!