Κόντρα για τους ομοφυλόφιλους και τον νόμο του Πούτιν ξέσπασε στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας μεταξύ της Ισινμπάγεβα και σουηδών αθλητριών που είχαν βάψει τα νύχια τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου ως στήριξη στους ομοφυλόφιλους.

«Δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν. Δεν δείχνουν σεβασμό στους νόμους της χώρας μου. Εμείς όταν αγωνιζόμαστε εκτός έδρας σεβόμαστε τη χώρα και τους νόμους της. Η Ρωσία δεν είχε πρόβλημα. Τα αγόρια ζουν με τα κορίτσια και τα κορίτσια με τα αγόρια», είπε επικριτικά η Τσαρίνα την ώρα που η σουηδή αθλήτρια του ύψους Εμα Τρεγκάρο και η συμπατριώτισσά της σπρίντερ Μόα Χέλνερ είχαν βάψει τα νύχια τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου και της σημαίας – έμβλημα των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. «Ενιωσα πως είναι το σωστό και μια καλή χειρονομία. Ο αθλητισμός έχει να κάνει με τον σεβασμό για τον άλλο», είπε η Τρεγκάρο.

– Στο αγωνιστικό, ο ουκρανός άλτης του ύψους Μπόχνταν Μπονταρένκο άγγιξε το στοιχειωμένο παγκόσμιο ρεκόρ του Κουβανού Σοτομαγιόρ, αλλά έριξε τον πήχη που βρισκόταν στα 2,46μ. Με 2,41μ. τελικά ξεπέρασε την έκπληξη του τελικού, τον Μουτάρ Μπαρσίμ από το Κατάρ (με 2,38μ. ο νεαρός πήρε το ασημένιο μετάλλιο)!

Τρομερά φίνις στα 400 εμπόδια έκριναν τους πρωταθλητές κόσμου σε άνδρες (ο Τζέχου Γκόρντον από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο με 47»69 νίκησε στο νήμα τον Αμερικανό Μάικλ Τίνσλεϊ, 47»70) και γυναίκες (με 52»83 η Τσέχα Ζουζάνα Χεΐνοβα άφησε πολύ πίσω τις Αμερικανίδες στα τελευταία 100 μέτρα).

Καμία έκπληξη στα 3000 στιπλ με τον μόνιμο νικητή τον Κενυάτη Εζεκιέλ Κεμπόι να κατακτά (με 8’06»01) τον τρίτο του συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο, ενώ στα 1.500 μ. των γυναικών η Σουηδέζα (από την Αιθιοπία) Αμπέμπα Αρεγκάουι με 4’02»67 ήταν η νικήτρια.

Σούπερ άλμα με 14,85μ. (καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο) για την Κατρίν Ιμπαργκουέν από την Κολομβία, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μήκος.

Από ελληνικής πλευράς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του ο Κώστας Μπανιώτης, μένοντας 10ος με 2,25μ.

Στον τελικό του τριπλού η Αθανασία Πέρρα έμεινε 12η (13,75μ.), ενώ η Μαρία Μπελιμπασάκη έφτασε μέχρι τα ημιτελικά στα 200 μέτρα (23»46).

Σήμερα είναι η μέρα του Λούη Τσάτουμα που συμμετέχει στον τελικό του μήκους με στόχο να μπορέσει να μπει στην εξάδα.