Το 53% των ελλήνων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας με πρόσβαση στο Διαδίκτυο μειώνουν τον χρόνο σύνδεσης με το Ιντερνετ επειδή τους προβληματίζει το κόστος. Αυτό προκύπτει από έρευνα της ΕΕ. Και δεν είναι οι μόνοι. Το ίδιο κάνει το 58% των Πορτογάλων, το 52% των Κυπρίων, το 47% των Βέλγων, το 45% των Ρουμάνων και το 35% των Ούγγρων.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της ΕΕ περιορίζουν τις κλήσεις τους από τα κινητά στο εσωτερικό (ποσοστό 55%) και στο εξωτερικό (ποσοστό 54%). Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό φθάνει το 81%, στην Πορτογαλία το 79%, στην Ιρλανδία το 72% και στη Ρουμανία το 71%.

Από την έρευνα της ΕΕ προκύπτει ότι παρότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες των νέων εργαλείων και υπηρεσιών –όπως καταδεικνύεται από τον αριθμό των νέων διαδικτυακών συνδρομών και τη μεγάλη χρήση του Διαδικτύου για τηλεφωνική επικοινωνία –παραμένουν διστακτικοί στη χρήση των υπηρεσιών αυτών εξαιτίας του κόστους τους.

Σήμερα τα κινητά είναι παντού, αλλά τα μισά από αυτά είναι «έξυπνα». Το ποσοστό των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο κυμαίνεται στο 55% σε Σουηδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Γαλλία και Ολλανδία. Σε ποσοστό κάτω των 35% σε Βέλγιο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία και Πορτογαλία.

«Η εκπλήρωση των προσδοκιών των καταναλωτών, με παράλληλη όμως διατήρηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα, είναι από τους στόχους της δέσμης μέτρων για τη δημιουργία μιας συνδεδεμένης ηπείρου», τόνισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο Νέιλι Κρους.