Την ανάκτηση κονδυλίων της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από τα κράτη-μέλη σε γεωργικές επιχειρήσεις ζήτησε χθες από μία σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, επειδή ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί από τα κράτη-μέλη, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της σημερινής απόφασης θα είναι περίπου 169 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ποσό της ανάκτησης είναι μόλις 5,2 εκατ. ευρώ και αφορά μια σειρά μη συμβατών με το κοινοτικό δίκαιο ενεργειών στον τομέα των επιδοτήσεων στα οπωροκηπευτικά.
Βάσει της απόφασης, θα ανακτηθούν ποσά από 15 κράτη-μέλη: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σημαντικότερες επιμέρους διορθώσεις είναι οι εξής:
- 40,4 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για αδυναμίες στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων.
- 39,2 εκατ. ευρώ (δημοσιονομικές επιπτώσεις 1:30,4 εκατ. ευρώ) καταλογίζονται στην Πολωνία για αδυναμίες στο ΣΑΑ-ΣΓΠ
- 18,6 εκατ. ευρώ (δημοσιονομικές επιπτώσεις 2:16,6 εκατ. ευρώ) καταλογίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για ελλείψεις στη χορήγηση δικαιωμάτων.
- 11,5 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στη Δανία για ελλείψεις στο ΣΑΑ και στους επιτόπιους ελέγχους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από