Δύο πιλότοι που εργάζονται για τις Τουρκικές Αερογραμμές απήχθησαν νωρίς το πρωί από ενόπλους στον δρόμο του αεροδρομίου της Βηρυτού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου Μαρουάν Σαρμπέλ.

«Επιχείρηση απαγωγής πραγματοποιήθηκε στις 03.00 εναντίον λεωφορείου που μετέφερε μέλη του πληρώματος αεροσκάφους των Τουρρκικών Αερογραμμών από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο. Ενοπλοι απήγαγαν δύο από τους επιβαίνοντες: τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη», είπε ο υπουργός του Λιβάνου.

Σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές του Λιβάνου, τέσσερις ένοπλοι συμμετείχαν στην επιχείρηση ενώ στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπου σημειώθηκε η απαγωγή.

Ο Μαρουάν Σαρμπέλ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βηρυτό για το συμβάν, ότι ο οδηγός του λεωφορείου ανακρίνεται και ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την υπόθεση.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σημερινή απαγωγή είναι πιθανόν να συνδέεται με την απαγωγή εννέα σιιτών Λιβανέζων στη Συρία τον Μάιο 2012, οι οποίοι περιλαμβάνονταν σε ομάδα σιιτών που εξαφανίσθηκε στην περιοχή του Χαλεπίου κατά την επιστροφή από προσκύνημα στο Ιράν.

Εκτοτε οι γυναίκες της ομάδας και δύο άνδρες έχουν απελευθερωθεί.

Την ευθύνη για την απαγωγή είχε αναλάβει τότε κάποιος Αμπού Ιμπραχίμ που ισχυρίσθηκε ότι είναι μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Οι οικογένειες των απαχθέντων διαδήλωσαν επανειλημμένα μπροστά από τα γραφεία των Τουρκικών Αερογραμμών στη Βηρυτό, ζητώντας από την Αγκυρα να εξαντλήσει την επιρροή της προς τους σύρους αντικαθεστωτικούς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των συγγενών τους.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων δεν έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι σήμερα.

Οι απαγωγείς δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα, αλλά έχουν δηλώσει ότι οι όμηροι είναι μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, που μάχεται στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων του συριακού καθεστώτος.

Εκπρόσωπος των οικογενειών των ομήρων αρνήθηκε με ανακοίνωση κάθε εμπλοκή στην απαγωγή των δύο πιλότων των Τουρκικών Αερογραμμών.