Πήραμε μια δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, εν όψει και των διαπραγματεύσεων που έρχονται.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ακόμα και αν εμείς, η Πορτογαλία και η Ισπανία κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε («έχουμε διανύσει τα 2/3 του δρόμου») αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αλλάξει η εικόνα της Ευρώπης.

Στο κατά πόσο μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ-Ευρώπης στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει αυτού του είδους τη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.

Για το θέμα αυτό εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν και εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια ιδιαίτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πραγματικότητα.

Για την ύφεσηεκτίμησε ότι θα είναι κάτω του 5% το 2013, επαναλαμβάνοντας ότι το 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχουμε. Βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η εξωστρέφεια, η αύξηση των εξαγωγών και η υποκατάσταση των εισαγωγών.

» Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να συνδυάζει την εξωστρέφεια με τη δημιουργία θέσεων εργασίας» συνέχισε.

Για το θέμα της ρευστότηταςστην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία) και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ έχει αρχίσει και δανειοδοτεί κλάδους της οικονομίας, μετά από 11 μήνες «που δεν έμπαινε ούτε ευρώ στην οικονομία, με ευθύνη και πολιτικών προσώπων».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι για να επιτύχει η ανακεφαλαιοποίσητων τραπεζών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι καταθέσεις ή τα χρήματα που σήμερα «είναι σε μπαούλα και στρώματα».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ‘κούρεμα’ καταθέσεων.

Για τα περί δημοσιονομικού κενούεπανέλαβε ότι για το 2013-2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ για το 2015-2016 είπε αν υπάρξει κενό, πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθεί με οριζόντια μέτρα.

«Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένας από τους τρόπους για να μην υπάρξει κενό» εξήγησε.

Για την κινητικότηταείπε ότι οι αποχωρήσεις δεν γίνονται για να πάρουμε τη δόση. «Οι 15.000 που θα φύγουν το 2013 και το 2014 είναι για να βελτιωθεί η ποιότητα του δημοσίου τομέα, άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί ή που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους για να έρθουν 15.000 άνθρωποι ικανοί» συνέχισε.

Σε ερώτηση για τα περί κόπωσης υπουργώνο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η δήλωση έγινε στο πρακτορείο Reuters και απευθυνόταν σε συγκεκριμένο ξένο ακροατήριο.

«Το μήνυμά μου ήταν σαφές: η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα» επανέλαβε.

Για το θέμα των ακινήτων, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις και από βουλευτές, ο υπουργός είπε ότι στο ΥΠΟΙΚ συνεχίζεται η προσπάθεια ώστε να πειστεί η τρόικα ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος θα έχει υψηλότατο ποσοστό εισπραξιμότητας.

Εκτίμησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για το επίδομα θέρμανσηςή της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Γ.Μαυραγάνης, την Πέμπτη) είπε ότι δύσκολα μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος. Αντίθετα το θέμα του επιδόματος εξετάζεται, είτε με αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, είτε με απλούστερη διαδικασία για την είσπραξή του.

Για την άρση των πλειστηριασμώνείπε ότι το θέμα μελετάται με «μεγάλη ευαισθησία» έναντι όσων δεν μπορούν αντικειμενικά να πληρώσουν.

«Ανθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο.»

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το θέμα αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και αυτό θα λάβει τις αποφάσεις.