O Ζούροφ μπορεί να έχει αφιερώσει τη ζωή του στο κυνήγι των «παραδοσιακών» Ναζί, όμως έχει έρθει αντιμέτωπος και με θιασώτες του νεοναζισμού.

Πριν από λίγα χρόνια σε ένα από τα ταξίδια του στη Νότια Αμερική ενώ ακολουθούσε τα ίχνη του διαβόητου Αριμπερτ Χάιμ, γνωστού και ως Δρος Θανάτου, ένας νεοναζιστής επιχείρησε να τον εκφοβίσει. «Είχαμε φθάσει έως το Πορτ Ο Μοντ, 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το Σαντιάγο, όπου ζούσε η κόρη του Χάιμ. Νομίζαμε ότι τον προστάτευε η τοπική κοινωνία. Μόλις φθάσαμε στην περιοχή ένας νεοναζιστής ήρθε έξω από το ξενοδοχείο μας και ούρλιαζε: «Εξω από τη Χιλή, εσείς είστε αυτοί που διαπράξατε γενοκτονία στη Μέση Ανατολή». Την επομένη, όταν δώσαμε κάποιες συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και εξηγήσαμε ποιος ήταν ο Δρ Χάιμ, η συμπεριφορά των κατοίκων άλλαξε, υπήρχε περισσότερη κατανόηση για αυτό που κάναμε».

Αν και ο Ζούροφ πίστευε ότι βρισκόταν πολύ κοντά στη σύλληψη του Δρος Θανάτου, τελικά δεν τα κατάφερε. «Είναι πολύ πιθανό ο Αριμπερτ Χάιμ να πέθανε στην Αίγυπτο το 1992. Αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τον θάνατό του, αποτελεί μυστήριο ακόμη και σήμερα».

Το 1967 ο Σιμόν Βίζενταλ δημοσίευσε μία λίστα με εγκληματίες Ναζί που διέμεναν στην Αίγυπτο. Το όνομα του Χάιμ συμπεριλαμβανόταν σε αυτή τη λίστα, αλλά με ένα μικρό ορθογραφικό λάθος: αντί για Αριμπερτ, ο Βίζενταλ είχε γράψει Χάριμπερτ. «Το θέμα είναι ότι κανένας δεν έκανε τίποτα για αυτό. Ηταν ξεκάθαρο σε ποιον αναφερόταν ο Βίζενταλ», λέει σήμερα.

Ενα από τα σημαντικότερα μαθήματα που έχει λάβει έπειτα από τόσα χρόνια καταδίωξης είναι ότι οι Ναζί σε ποσοστό 99% ήταν «νορμάλ» άνθρωποι: «Δεν διέπραξαν εγκλήματα πριν από τον πόλεμο ούτε μετά, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και των συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί από τη ναζιστική Γερμανία. Ωστόσο, ας μη γελιόμαστε, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Πρέπει να υπάρχουν αντισημιτικό αίσθημα και προπαγάνδα για να ανθήσει ο ναζισμός».