Εδώ και τρεις δεκαετίες κοιμάται και ξυπνάει με την ίδια εμμονή καρφωμένη στο μυαλό του: να εντοπίσει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους γερμανούς εγκληματίες που έδρασαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Εφραίμ Ζούροφ, διευθυντής του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ στο Ισραήλ και ο μεγαλύτερος κυνηγός Ναζί στην Ιστορία, μιλάει στα «ΝΕΑ» για την «Επιχείρηση Τελευταία Ευκαιρία ΙΙ» και τον εντοπισμό των τελευταίων χιτλερικών, τους κινδύνους από την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και την εμπειρία του με νεοναζί κατά τις αποστολές του στην Νότια Αμερική.

Μπορεί τα υψηλόβαθμα στελέχη του Τρίτου Ράιχ να έχουν συλληφθεί ή να έχουν πεθάνει λόγω βαθιών γηρατειών, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να κάνει τον Ζούροφ να ησυχάσει. Σκοπός του είναι να πιάσει ακόμα και τους μικρότερους, αυτούς που ήταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα τάγματα θανάτου, των οποίων η δράση δεν είχε πολυακουστεί. Σύμμαχος σε αυτή την εκστρατεία, το ίδιο το δικαστικό σύστημα της Γερμανίας: «Λόγω της καταδίκης του Τζον Ντέμιανουκ τον Μάιο του 2011, αν κάποιος εκπλήρωσε τη θητεία του σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή σε μια μονάδα εκτελέσεων είναι πλέον αρκετό για έναν γερμανό εισαγγελέα ώστε να τον καταδικάσει. Πριν από την υπόθεση Ντέμιανουκ, θα έπρεπε να αποδειχθεί ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε συγκεκριμένο έγκλημα κατά συγκεκριμένου προσώπου. Μετά την καταδίκη του Ντέμιανουκ, αν μπορείς να αποδείξεις ότι ένα άτομο εκπλήρωσε τη θητεία του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης τότε υπάρχει υπόθεση. Μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο πολλές υποθέσεις που έπρεπε να δικαστούν δεν προχωρούσαν επειδή δεν μπορούσες να αποδείξεις ότι υπήρχε συγκεκριμένο έγκλημα. Ετσι, τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να φέρεις στα δικαστήρια μια τέτοια υπόθεση στη Γερμανία και για αυτό προχωρήσαμε στην καμπάνια «Επιχείρηση Τελευταία Ευκαιρία ΙΙ»».

Ετσι, αφίσες σε κεντρικά σημεία του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Κολωνίας θυμίζουν στους κατοίκους των πόλεων ότι «δεν είναι πολύ αργά» για να βοηθήσουν στη σύλληψη των τελευταίων Ναζί. Μάλιστα, η εκστρατεία δέχθηκε επικρίσεις καθώς προσφέρεται χρηματική αμοιβή 25.000 ευρώ σε αυτούς που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες –κάτι το οποίο γινόταν από το 2011 οπότε άρχισε το συγκεκριμένο πρότζεκτ, απλώς τότε έδιναν 10.000 ευρώ.

«Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην οποία συγγενείς εγκληματιών μάς παίρνουν τηλέφωνο και μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται Ναζί που ψάχνουμε. Αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη χώρα από αυτές όπου έχουμε δραστηριοποιηθεί», λέει ο Ζούροφ και συμπληρώνει ότι από τα τέλη του 2011 που ξεκίνησε η «Επιχείρηση Τελευταία Ευκαιρία ΙΙ» προσέγγισαν για χρηματοδότηση 86 γερμανικές επιχειρήσεις και ιδρύματα, από τα οποία μόλις τρία ήταν πρόθυμα να βοηθήσουν. «Με το ένα από αυτά ακόμα διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.

Επικίνδυνη τάση. Πρόσφατα ο Ζούροφ άρχισε να ασχολείται με τη σύγχρονη γενιά των Ναζί και εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Η άνοδος της Χρυσής Αυγής αποτελεί μια τρομερή τραγωδία για την Ελλάδα. Και είναι πολύ επικίνδυνη τάση, ιδίως σε καιρό οικονομικής κρίσης. Αν πρόκειται για μόνιμο ή παροδικό φαινόμενο, εξαρτάται από τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας. Οσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση τόσο μεγαλύτερη στήριξη θα απολαμβάνουν οι νεοναζί στην Ελλάδα», επισημαίνει.

Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 60 εγκληματίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ζουν σήμερα και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που θα μπορούν να παραστούν σε δίκη μέσα στον επόμενο χρόνο. «Δεν περιμένουμε από αυτήν την εκστρατεία να εντοπίσουμε Ναζί υψηλού προφίλ, καθώς όλοι έχουν πεθάνει. Τώρα ψάχνουμε αυτούς που συνεργούσαν στις δολοφονίες Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και μονάδες εκτέλεσης σε καθημερινό επίπεδο. Ακόμα και έναν να οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη, αποτελεί νίκη».