Με μετωπική σύγκρουση του συγκροτήματος Φέρφαξ με την κυβέρνηση των Εργατικών ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στην Αυστραλία.

Η εφημερίδα του Μέρντοκ Daily Telegraph, η πρώτη σε πωλήσεις εφημερίδα στην μεγαλύτερη αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας η οποία αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος μια μέρα μετά την εξαγγελία της ημερομηνίας των εκλογών αφιέρωσε την πρώτη της σελίδα στον ακόλουθο τίτλο:

«Εκλογές στις 7 Σεπτεμβρίου. Τώρα έχετε την ευκαιρία να διώξετε με τις κλωτσιές αυτή τη συμμορία».

Τον τίτλο συνοδεύει φωτογραφία του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ.

Ο ίδιος ο κ. Ραντ σχολίασε πως «ο Ρούπερτ Μέρντοκ έκανε ξεκάθαρη την θέση του. Επιδιώκει την ήττα του Εργατικού κόμματος. Θέλει για Πρωθυπουργό τον Τόνι ‘Αμποτ. Θα πρέπει οι ψηφοφόροι να σκεφτούν αν αυτή είναι δίκαιη και αντικειμενική κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας».

Στις επικρίσεις που δέχθηκε η εφημερίδα εκπρόσωπος της εταιρίας News Corporation απάντησε πως «κάθε εφημερίδα έχει δικαίωμα να διατυπώνει την θέση της πριν από τις εκλογές. Το 2007 η Daily Telegraph στήριξε τον Κέβιν Ραντ. Αυτή τη φορά όχι».

Το Εργατικό κόμμα υποστηρίζει πως οι εφημερίδες του συγκροτήματος Φέρφαξ ακολουθούν συγκεκριμένη «ατζέντα».

Υποστηρίζουν πως ο Μέρντοκ επιδιώκει με κάθε τρόπο την ήττα της κυβέρνησης γιατί προωθεί το ευρυζωνικό διαδίκτυο σε όλη την χώρα και αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της συνδρομητικής πλατφόρμας Foxtel που ελέγχεται κατά 50% από την εταιρία του Μέρντοκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ανταγωνιστικών εντύπων ο Μέρντοκ έδωσε προσωπικά εντολή στον Κολ Αλαν, διευθυντή της εφημερίδας του New York Post να επιστρέψει «προσωρινά» στην Αυστραλία για να συμβάλει στη σωστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που γίνονται στα αυστραλιανά του έντυπα σε μια κρίσιμη περίοδο.

Ο Κολ ‘Αλαν έχει χαρακτηριστεί ως ο «Πολ Ποτ» του συγκροτήματος News Corporation και φέρεται να έχει εντολή από το Μέρντοκ να «καταστρέψει» την κυβέρνηση των Εργατικών.

Η Daily Telegraph πολέμησε την κυβέρνηση των Εργατικών με σφοδρότητα από την αρχή. Ανακοίνωσε τον σχηματισμό της κυβέρνησης με τον τίτλο «Η Μεγάλη Κλοπή» και όταν η κυβέρνηση Γκίλαρντ προσπάθησε να κάνει μεταρρυθμίσεις στα μέσα ενημέρωσης, στις οποίες αντιτάχθηκε το σύνολο των ΜΜΕ με πρώτη και μαχητικότερη την News Corporation κυκλοφόρησε με εξώφυλλο που χαρακτήριζε τον τότε υπουργό Επικοινωνιών Στιφεν Κόνροϊ

«δικτάτορα σαν τον Στάλιν».

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι είναι ασυνήθιστο από την πρώτη μέρα της προεκλογικής εκστρατείας μια εφημερίδα, πριν καν ανακοινωθούν τα προγράμματα, να υιοθετήσει μια τόσο σκληρή στάση.

Στο μεταξύ η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μετά την εξαγγελία της ημερομηνίας των εκλογών φέρει την αντιπολίτευση να προηγείται της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση Newspoll που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Australian (ανήκει στο Μέρντοκ που ελέγχει το 70% των αυστραλιανών εφημερίδων) μετά και την καταμέτρηση των δεύτερων προτιμήσεων (σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα της Αυστραλίας) ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών συγκεντρώνει το 52% της προτίμησης τω ερωτηθέντων έναντι 48% του Εργατικού κόμματος.