Πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζεται και μάλιστα με ποινή φυλάκισης, πρόσωπο, που διετέλεσε υπουργός.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε σήμερα πενταετή ποινή φυλάκισης στον πρώην υπουργό Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για την φονική έκρηξη στην βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, τον Ιούλιο του 2011.

Ο πρώην υπουργός νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τις 9 Ιουλίου, ημέρα που το Κακουργιοδικείο τον έκρινε ένοχο.

Εξάλλου, το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών στους άλλους τρεις ενόχους, που είναι ο πρώην διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο πρώην διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, Ανδρέας Λοϊζίδης.

Εντονη ήταν η αντίδραση των συγγενών των θυμάτων με την απαγγελία των ποινών. Υποστηρίζουν ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους δεν είναι επαρκείς, δεδομένου ότι η έκρηξη στοίχισε τις ζωές δεκατριών ανθρώπων.

Ο κ. Παπακώστας είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία και για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Οι υπόλοιποι τρεις είχαν κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Σημειώνεται ότι η υγεία του Κώστα Παπακώστα έχει κλονιστεί και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το δικαστήριο αποδέχθηκε έκθεση του ιατροσυμβουλίου για μετριασμό της ποινής του. Το δικαστήριο αναγνώρισε την προσφορά του Παπακώστα στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά σύμφωνα με την απόφαση, ο Παπακώστας φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου 2011 ανατινάχτηκαν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί 98 εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, στελέχη της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από