Κάτι σαν το ξυλάκι παγωτό. Τις ρακέτες στην παραλία ή τα μαγιό brazilian στα κορίτσια. Αυτό το καλοκαίρι έχει τη δική του μόδα στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο: τις «αυτοκτονίες» ομάδων!

Πάει να πει, τους εκούσιους υποβιβασμούς με στόχο να ενταχθούν σε μικρότερη κατηγορία οι ομάδες, εν προκειμένω στη Γ’ Εθνική, να διαλυθούν οι εταιρείες και να διαγραφούν τα χρέη. Ή άλλο τρικ με τις συγχωνεύσεις, την πατροπαράδοτη τακτική που ομάδα αγοράζει ΑΦΜ άλλης και πορεύεται σχεδόν «πάλλευκη», καταπίνοντας και κατηγορίες.

Πρώτη διδάξασα, η ΑΕΚ. Η ομάδα χάραξε αυτό τον δρόμο και ο υποβιβασμός της στη Β’ Εθνική δεν ήταν ο μόνος. Η πίκρα από την άθλια αγωνιστική εικόνα της περασμένης σεζόν αντικαταστάθηκε με χαμόγελο και, οξύμωρο είναι, αυτό συνέβη επειδή ήρθε η πτώση και στη Γ’ Εθνική! Κυρίως γιατί ενεπλάκη ο Δ. Μελισσανίδης και έφερε άνεμο αισιοδοξίας. Μαζί, τα χρέη των 35 εκατ. ευρώ φαίνεται πως σβήνονται, μια άλλη ημέρα ξημερώνει και μόνο τα φυσικά πρόσωπα και παράγοντες που ενεπλάκησαν στην εταιρεία τα τελευταία χρόνια δείχνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και συνέπειες λόγω (και) του άρθρου 44. Η ΑΕΚ πάντως βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Επί του παρόντος, η άλλοτε πανίσχυρη ομάδα αποκτά ποδοσφαιριστές με ιδιωτικά συμφωνητικά, καθώς δεν είναι εταιρεία ώστε να προσφέρει συμβόλαια.

ΤΗΣ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. Στον Κάμπο, το καμάρι της Λάρισας, η θρυλική ΑΕΛ, πάλαι ποτέ πρωταθλήτρια και κυπελλούχος και με κυριλέ γήπεδο από το 2010, δήλωσε αδυναμία να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής (Football), καθώς το βάρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν αβάσταχτο. Για πολλές εβδομάδες οι υπεύθυνοι σκέφτονταν τη διάλυση της ΠΑΕ ΑΕΛ 1964, δεδομένου ότι τα χρέη ήταν κοντά στα 9,5 εκατ. ευρώ. Στις 25 Ιουλίου οριστικοποιήθηκε η απόφαση αυτή με έγγραφο προς τη διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος. Μολονότι ορισμένοι ήθελαν ακόμη και συγχώνευση Λάρισας – Βέροιας, η ΑΕΛ θα αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική και με το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζεται στο τι θα γίνει με το νεόκτιστο γήπεδό της, το AEL FC Arena που κατασκευάστηκε επί εποχής Κ. Πηλαδάκη.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ. Μια άλλη ομάδα που στο ΔΣ της περασμένης Τρίτης αποφάσισε να μη δηλώσει συμμετοχή στη Football League είναι ο Πανσερραϊκός. Τα λιοντάρια δεν βρυχώνται πλέον… Τα οικονομικά προβλήματα λύγισαν την ομάδα των Σερρών και μάλιστα το πικρό ποτήρι της Γ’ Εθνικής θα το γευτούν οι Κόκκινοι ύστερα από 20 χρόνια. Η ομάδα θα περάσει στα χέρια του Ερασιτέχνη, ενώ στις 22 Αυγούστου ορίστηκε η ΓΣ της ΠΑΕ προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση. Ο θάνατος του Πέτρου Θεοδωρίδη έπαιξε αναμφίβολα ρόλο για να φτάσει στο σταυροδρόμι της διάλυσης ο Πανσερραϊκός. Το χρέος 1,9 εκατ. ευρώ ουδείς ήθελε να το αναλάβει. Ούτε «περπάτησε» η ιστορία με τον Ρώσο Κονσταντίν Βόστρικοφ, τον άνθρωπο που θέλησε να πάρει την ομάδα για να αποκτήσει «βάση» στις Σέρρες. Τα βρήκε με τον Λάζαρο Θεοδωρίδη, τον γιο τού Πέτρου, έβαλε δικό του άνθρωπο στην εταιρεία για να την «τρέξει», αλλά όταν ήρθε η ώρα να δείξει το χρώμα του χρήματος κάπου σκάλωσε η δουλειά. Ετσι, η ομάδα θα αγωνιστεί στη Football League 2 στην οποία δήλωσε συμμετοχή και το εγχείρημα θα αναλάβει ο κ. Καμήλαλης, άλλοτε μέλος του Συμβουλίου.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ. Φυσικά, στο όλο στόρι με τους υποβιβασμούς υπάρχουν και άνοδοι ένεκα των συγχωνεύσεων. Τέτοια περίπτωση είναι ο Ηρακλής, που από τον Ιανουάριο του 2012 έπαιζε ως ΑΕΠ Ηρακλής 1908 καθώς συγχωνεύτηκε με την ΑΕ Ποντίων Κατερίνης. Είναι η προσπάθεια να ανέβει ξανά στη Σούπερ Λίγκα (τώρα βρίσκεται στη Β’) ύστερα από τον προ ετών υποβιβασμό στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.