Την υποστήριξη των Ιαπώνων στην εκστρατεία της κατά της σεξουαλικής κακοποίησης σε εμπόλεμες περιοχές ζήτησε η Αντζελίνα Ζολί (φωτογραφία) στο πλαίσιο ομιλίας της για τον σκοπό αυτόν στο Τόκιο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ταινία «In the Land of Blood and Honey» –είναι η πρώτη απόπειρα που κάνει ώς σεναριογράφος και σκηνοθέτις –θα δώσει αφορμή στους θεατές για προβληματισμό σε σχέση με τους βιασμούς εν καιρώ πολέμου.

Τον περασμένο Απρίλιο οι ηγέτες του G8 συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο για να μπει τέλος στους βιασμούς και στη σεξουαλική κακοποίηση σε εμπόλεμες περιοχές, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει κείμενο με το οποίο επιβάλλει κυρώσεις στους θύτες αυτού του είδους βίας.

Η ομιλία της Ζολί με την ιδιότητα της πρέσβειρας Καλής Θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, στο πλαίσιο ενημερωτικών δράσεων του Οργανισμού. «Σημείο εκκίνησής μου», είπε, «ήταν μέσα από την ταινία αυτή να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να ακουστούν οι φωνές όσων επιβίωσαν. Αλλά σήμερα είμαι ενώπιόν σας όχι μόνον ως σκηνοθέτις αλλά και ως εκφραστής μιας εκστρατείας παγκόσμιας κλίμακας».

Για τους Ιάπωνες το ζήτημα δεν είναι άγνωστο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Στρατός της χώρας είχε προβεί σε μεγάλης κλίμακας κακομεταχείριση γυναικών, θέμα το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις της Ιαπωνίας με άλλες γειτονικές χώρες, όπως π.χ. η Νότια Κορέα.