Εξι από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους άλλαξαν, για διάφορους λόγους, προπονητή μέσα στο καλοκαίρι που διανύουμε.

Το γαϊτανάκι των αλλαγών κράτησε πρώτη η Μπάγερν, και μάλιστα πολύ νωρίς –από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς είχε ανακοινώσει τη συνεργασία με τον Πεπ Γκουαρντιόλα -, ενώ ακολούθησαν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν, με πιο πρόσφατη την Μπαρτσελόνα.

ΧΕΡΑΡΔΟ ΜΑΡΤΙΝΟ. Ο Τίτο Βιλανόβα άρχισε με ενθουσιασμό την προετοιμασία με την Μπαρτσελόνα ενόψει της νέας περιόδου, μέχρι τη στιγμή που πήρε τα αποτελέσματα από μια εξέταση ρουτίνας. Η υγεία του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται και θα έπρεπε να δώσει μια νέα μάχη με τον καρκίνο. Η θεραπεία στην οποία πρέπει να υποβληθεί δεν του επιτρέπει να προπονεί παράλληλα και την Μπαρτσελόνα. Πριν από οκτώ ημέρες, λοιπόν, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον πάγκο, δημιουργώντας σοκ σε όλον τον κόσμο. Θυμίζουμε ότι ο Βιλανόβα είχε υποβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο σε επέμβαση όγκου στην παρωτίδα και είχε μείνει δύο μήνες στη Νέα Υόρκη για χημειοθεραπείες και ραδιοθεραπείες.

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να βρει τον αντικαταστάτη του. Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε η συνεργασία για δύο χρόνια με τον αργεντινό τεχνικό Χεράρδο Ντάνιελ Μαρτίνο (τον επονομαζόμενο Τάτα), πρώην τεχνικό της Εθνικής Παραγουάης και πρωταθλητή την τελευταία περίοδο στην Αργεντινή με τους Νιούελς Ολντ Μπόις.

Ο 50χρονος τεχνικός γεννήθηκε στην πόλη Ροσάριο, όπως και ο Λιονέλ Μέσι· εξάλλου, μεταξύ τους υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και ο αργεντινός άσος ήταν από αυτούς που προώθησαν την πρόσληψή του από το διοικητικό συμβούλιο της Μπαρτσελόνα.

Ο Μαρτίνο θεωρείται θιασώτης της φιλοσοφίας της Μπαρτσελόνα και αυτός ήταν από τους βασικότερους λόγους που τον επέλεξαν.

ΠΕΠ ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ. Η γερμανική ομάδα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο τη συμφωνία με τον Πεπ Γκουαρντιόλα –ο Γιουπ Χάινκες είχε ήδη δηλώσει ότι στο τέλος της χρονιάς σκόπευε να αποχωρήσει από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο γερμανός τεχνικός ολοκλήρωσε τη σεζόν κατακτώντας όλους τους τίτλους (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ) και αφήνοντας στον Γκουαρντιόλα την πιο βαριά κληρονομιά. Τώρα η Μπάγερν δείχνει ισχυρότερη από πέρυσι, αφού στο ήδη πολύ δυνατό ρόστερ προστέθηκαν ο Μάριο Γκέτσε από την Ντόρτμουντ και ο Τιάγκο Αλκάνταρα –προσωπική επιλογή του Γκουαρντιόλα –από την Μπαρτσελόνα.

Ο τεχνικός της Μπάγερν έχει αποδεχθεί την πίεση και ετοιμάζεται να βάλει τη δική του σφραγίδα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΖΟΖΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ. Η αλήθεια είναι ότι ο Ζοζέ Μουρίνιο πέρασε μια δύσκολη τρίτη χρονιά στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ. Οι κόντρες με τους παίκτες αλλά και με τον κόσμο άρχισαν από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου και κορυφώθηκαν, όταν έκρινε ότι έπρεπε να μείνει στον πάγκο ο τερματοφύλακας Ικερ Κασίγιας.

Ετσι, λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς ο Πορτογάλος είπε αυτό που λίγο-πολύ όλοι περίμεναν: «Φεύγω για να πάω εκεί όπου με αγαπούν». Τα σενάρια για επιστροφή στην Τσέλσι είχαν ήδη αρχίσει και ο Μουρίνιο, λίγο μετά τη λήξη των υποχρεώσεών του με τη Ρεάλ, επέστρεψε στο Λονδίνο. Στην παρουσίασή του από τον αγγλικό σύλλογο δήλωσε «happy one» και ευχήθηκε να μείνει για πολλά χρόνια στην ομάδα. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας δείχνει να απολαμβάνει την επιστροφή του και τη δουλειά στην Τσέλσι. Εμφανίζεται γελαστός και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έχει αλλάξει σε πολλά πράγματα.

ΚΑΡΛΟ ΑΝΤΣΕΛΟΤΙ. Ο ιταλός τεχνικός ολοκλήρωσε την αγωνιστική σεζόν κατακτώντας το πρωτάθλημα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Με τους σεΐχηδες ιδιοκτήτες της γαλλικής ομάδας είχε ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο, αλλά μετά την αποχώρηση του Μουρίνιο ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης έκρινε ότι ο Κάρλο Αντσελότι ήταν ο πλέον κατάλληλος για να τον αντικαταστήσει. Η αλήθεια είναι ότι η μετακίνησή του από το Παρίσι στη Μαδρίτη δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού αρχικά ο Νασέρ αλ Καλαϊφί, πρόεδρος της Παρί, δεν ήθελε ούτε να ακούσει κάτι τέτοιο. Επειτα από πολλές συζητήσεις η Ρεάλ πλήρωσε γύρω στα 4 εκατ. ευρώ, χάρισε και ο Αντσελότι κάποια χρήματα, και το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Αλλες δύο φορές στο παρελθόν ο ιταλός τεχνικός είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη Ρεάλ, αλλά η δουλειά στράβωσε. Η τρίτη φορά ήταν η τυχερή. Αυτές δεν ήταν οι μοναδικές αλλαγές προπονητών στην Ευρώπη. Στη γειτονική Ιταλία η Ιντερ έλυσε τη συνεργασία της με τον Αντρέα Σταματσιόνι και στη θέση του πήγε ο Βάλτερ Ματζάρι, προπονητής με πολύ επιτυχημένη θητεία στη Νάπολι. Την οδήγησε δύο φορές στους ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ κατέκτησε και το ιταλικό Κύπελλο. Στη θέση του, στον πάγκο της Νάπολι, θα είναι ο Ισπανός Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος κατέκτησε το Europa League στην εξάμηνη θητεία του με την Τσέλσι.