Την πρώτη από τις πολλές μάχες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο δίνει ο διαχειριστής των κόκκινων ταμείων του Ντιτρόιτ και εκείνοι που τους χρωστά ο δήμος -εν προκειμένω, υπάλληλοι και συνταξιοδοτικά ταμεία- μετά την κήρυξη της ηχηρότερης χρεοκοπίας δημοτικής Αρχής στις ΗΠΑ.

Οι πιστωτές έχουν ζητήσει να κριθεί παράνομη η κήρυξη πτώχευσης και ο δήμος ζήτησε από το δικαστήριο να παγώσουν οι αγωγές που εκκρεμούν εναντίον των δημοτικών Αρχών.

Η υπόθεση φτάνει την Τετάρτη ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστή Στίβεν Ρόουντς και η ακρόαση αναμένεται να γίνει σε μία δικαστική αίθουσα γεμάτη με δημοτικούς υπαλλήλους και δημοσιογράφους.

Ο διαχειριστής των οικονομικών του Ντιτρόιτ, Στίβεν Ορρ, στράφηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας να παγώσουν οι αγωγές που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική η κήρυξη πτώχευσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Ρόουντς δέχθηκε τη Δευτέρα να γίνει εσπευσμένα ακρόαση του αιτήματος του Ορρ, που επιδιώκει να επεκταθεί η αυτόματη νομική «παύση» των αγωγών που επιφέρει η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα και σε αγωγές σε βάρος του κυβερνήτη του Μίσιγκαν, του τοπικού υπουργείου Οικονομικών και του ίδιου του Ορρ από υπαλλήλους του δήμου, συνταξιούχους και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η κήρυξη πτώχευσης αποσκοπεί στο να πιεστούν οι πιστωτές να δεχθούν να πληρωθούν απομειωμένες οι οφειλές του δήμου. Στις προτάσεις του στις 14 Ιουνίου, ο Ορρ είχε καλέσει μεταξύ άλλων και σε σημαντική μείωση στις δαπάνες για συντάξεις.

Εάν ο δικαστής Ρόουντς δεχθεί το αίτημα του διαχειριστή του δήμου, θα έχει απομακρυνθεί το πρώτο εμπόδιο στην αναδιάρθρωση του χρέους του Ντιτρόιτ, το οποίο φτάνει τουλάχιστον τα 18,5 δισ. δολάρια. Η απόφαση θεωρείται πρώτος οιωνός για τη δικαστική πορεία που περιμένει τον δήμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από